Kommuner säger nej till landshövdingar och sammanslagningar

REMISS. Kommunutredningens remisstid går ut i dag. Merparten av kommunerna säger nej till skuldavskrivning för sammanslagningar. Och de är inte intresserade av att låta landshövdingarna sitta med i regeringens nya kommundelegation.

I våras lämnade Kommunutredningen sitt slutbetänkande. Utredningen var i viss mån bakbunden av att den inte fick komma med förslag som skulle kosta pengar. Det löste kommittén, med Niklas Karlsson (S) i spetsen genom att ägna sig åt “civil olydnad” och ändå föreslå saker som kostar pengar. Det mesta av detta med det övergripande målet, att få kommuner att frivilligt gå ihop.

Ett av förslagen är att kommuner ska få skulder avskrivna som en ekonomisk morot om de genomför en sådan sammanläggning. Men det tycker de kommunala remissinstanserna är en dålig idé.

– Det är helt korkat. Det kommer att öppna upp för allt möjligt misstänkliggörande. Det finns kommuner som är skuldfria. Vad tycker de om det? De har jobbat och slitit och verkligen försökt att beta av sina skulder. Belöningen för dem som har misskött sig blir att de skriver bort alla skulder, säger Peter Lindroth till Altinget. Han är tidigare kommunstyrelseordförande (S) i Karlsborgs kommun och ordförande för nätverket Småkom som samlar småkommuner i Sverige.

Login