Klimat och öppenhet i fokus för L

VALKAMPANJ. Liberalerna hoppas sticka ut genom att gå längst med EU-gemensam politik. Bildmässigt innebär det kampanjen "JA!" som genomsyrande budskap på affischerna.

I vanlig ordning när Liberalerna går till val är det med skral budget. Fyra till fem miljoner kronor har partiet att röra sig med. Dessutom måste en liten del av de pengarna användas till att lägga ut egna valsedlar i ungefär hälften av landets kommuner eftersom partiet missade Valmyndighetens deadline.

Läs också: Mätning: L åker ur EU-parlamentet

Lite pengar ställer ökade krav på medlemmarna att själva vara ute och affischera. Affischerna som ska sättas upp innehåller Liberalernas genomgående valtema inför EU-valet, nämligen “JA!”. Ja till att resa, jobba och plugga i Europa och ja till ett fördjupat samarbete.  

Klimat och öppenhet

När det gäller frågor som är extra viktiga för L i valet är det klimatfrågan och öppenhet, det vill säga kampen mot nationalism och populism. Båda dessa frågor är det flera partier som har på agendan. Men partiets toppnamn Karin Karlsbro (L) menar att det som särskiljer Liberalerna är att partiet vill lösa frågorna gemensamt och intstituionellt.  
 
– Det som gör att Liberalerna sticker ut är att vi säger ja till ett fördjupat samarbete på gemensam nivå. På klimatområdet så är vi det parti som går längst när det gäller att forma en gemensam europeisk klimatpolitik som gäller i alla länder, säger Karlsbro till Altinget. 

Också på det rättspoltiska området vill Liberalerna se mer av EU-samarbete.

– När det gäller förslaget om ett gemensamt FBI eller förslaget om ett åklagarsamarbete så är Liberalerna det parti som sagt ja och det har vi gjort under en längre tid. Om man verkligen vill samarbeta måste man säga ja till de institutioner, strukturer och möjligheter som finns, säger hon. 

Konkret politik

Liberalernas partisekreterare Maria Arnolm menar att L är det parti som har mest konkret politik på områdena. 

– Att prata mot nationalism eller prata för klimat är en sak. Det gäller att också ha konkreta förslag för att fylla EU-samarbetet med innehåll, säger hon till Altinget.  

Forrige artikel Petad EU-parlamentariker får hållbarhetsjobb Petad EU-parlamentariker får hållbarhetsjobb Næste artikel Bengtzboe (M) lämnar riksdagen Bengtzboe (M) lämnar riksdagen
Glad sommar – lästips för semestern

Glad sommar – lästips för semestern

SOMMARUPPEHÅLL. Altinget Rikspolitik går på semester. Om du inte kan få nog av Altinget så hittar du här några guldkorn från våren. Nästa nyhetsbrev kommer i mitten på augusti.