KD:s valanalys: Det gick bra men hade kunnat gå bättre

EU-VALET. Kristdemokraterna gjorde sitt bästa val till Europaparlamentet någonsin. Men abortdebatten som blossade upp i valrörelsens slutskede drog ned succésiffrorna, visar partiets valanalys.

Kristdemokraterna fick sitt bästa resultat någonsin i ett Europaparlamentsval. 8,6 procent av rösterna gjorde att KD för första gången på länge har två parlamentariker i Bryssel. Det finns flera anledningar till att partiet lyckades så bra visar KD:s valanalys.

– En stark trend på riksplanet, en bra kampanj som tydligt kommunicerade vad vi stod för och att det fanns en tydlig väljargrupp som appellerades av budskapet samt starka kandidater på listan, säger Aron Modig, valanalysgruppens ordförande, till Altinget.

Ändå är partiet inte helt tillfreds med resultatet. Mätningar inför valet visade nämligen på ett ännu högre stöd. Men efter att Dagens nyheter uppmärksammat att den tidigare europaparlamentarikern Lars Adaktusson röstat mot kvinnors aborträtt i ett antal omröstningar flydde också väljarna partiet.

Login