Debatt

KD: Bred enighet kring bortprioritering av ineffektiva subventioner

REPLIK. Vi prioriterar bort ineffektiva subventioner och dyra projekt till förmån för resurser till välfärden. Tillskottet motsvarar exempelvis 550 nya sjuksköterskor i Västra Götaland. Att avfärda det som en "piss i Vättern" är verklighetsfrånvänt, skriver Hampus Hagman (KD).

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Hampus Hagman (KD)
Riksdagsledamot och vikarierande ekonomisk-politisk talesperson


Politik är inte alltid att vilja, som Olof Palme sa, utan att välja. Det skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet, och det är lätt att hålla med. Faktum är att jag skrev något snarlikt i mitt personvalsmaterial inför förra valet. Och exemplen på kommuner som verkar vilja så mycket att de väljer fel är många. De liberala skribenterna lyfter fram några av dessa. Exemplen på att staten prioriterar fel är också många, men just detta verkar skribenterna glömma bort.

Läs också

"Vi säger nej"

Om Kristdemokraternas budgetalternativ hade gått igenom i höstas hade det inneburit förstärkningar av sjukvård, skola, omsorg och rättsväsende – och samtidigt mer pengar i plånboken för människor med låg- och medelinkomster.

Detta är möjligt, om man prioriterar på rätt sätt. Vi säger nej till ineffektiva byggsubventioner, nya friår, dyra arbetsmarknadspolitiska projekt och de klimatsatsningar som inte ger några utsläppsminskningar. Och genom att säga nej till detta så har vi möjlighet att säga ja till annat.

För min hemregion Västra Götaland innebär att det att 550 nya sjuksköterskor skulle kunna anställas.

Hampus Hagman (KD)
Riksdagsledamot och vikarierande ekonomisk-politisk talesperson

Hade vår politik blivit verklighet så hade fler människor kunnat få vård i tid, och fler föräldrar haft råd med ett par rejäla kängor till barnen på vintern.

L drivit fram

Liberalerna och de andra januaripartierna gjorde andra prioriteringar. Så när liberala ungdomsförbundare nu tar strid för skattesänkningar för vanligt folk och bättre prioriteringar i de offentliga utgifterna så skramlar det väldigt mycket i de tomma tunnorna.

Det är ju Liberalerna som har drivit fram dyra arbetsmarknadspolitiska projekt, ineffektiva subventioner och friår som vi nu kunnat enas brett politiskt om att prioritera bort, till förmån för resurser till välfärden.

Felprioriteringar 

Tack vare vårt agerande gick januaripartierna snabbt ut med besked om att fem miljarder ska tillföras välfärden i vårändringsbudgeten. Att komma med ett sådant besked bara tjugo dagar in på ett nytt budgetår är ett minst sagt uppseendeväckande underbetyg till den egna politiken. Genom att vi tar bort några av januaripartiernas felprioriteringar kan ytterligare pengar läggas till.

Verklighetsfrånvänt uttalande

Runt om i landet kommer dessa pengar komma väl till användning.

För min hemkommun Göteborg, bara för att ta ett exempel, motsvarar tillskottet 480 lärartjänster. För min hemregion Västra Götaland innebär att det att 550 nya sjuksköterskor skulle kunna anställas. För göteborgarna innebär det bättre kvalitet i skola och sjukvård, och för lärare och sjuksköterskor innebär det fler kollegor att dela arbetsbördorna med.

Detta avfärdar de liberala skribenterna som en "piss i Vättern". Ett mer verklighetsfrånvänt uttalande får vi nog leta efter.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Luf: Tillskottet är en piss i Vättern

Innan kommunerna dragit ner på sitt slöseri och lärt sig ta ansvar för gemensamma resurser borde staten inte ge dem pengar. Kommunala politiker kan inte lägga pengarna på strunt för att sedan bli räddade av staten, skriver två representanter för Luf. 


Nämnda personer

Hampus Hagman

Tidigare riksdagsledamot (KD)
Statsvetenskap (Göteborgs universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00