Katalys: “En mittenregering vinner slaget men förlorar kriget” 

VÄGVAL. Socialdemokraterna måste erkänna att de förlorat valet. Vägen framåt är inte att närma sig mitten utan partiet måste bli vänsterpopulister, menar Katalys i sin valanalys.

Enna Gerin, utredare Katalys.
Enna Gerin, utredare Katalys.Foto: Sara Appelgren/Katalys
Johan Manell

Den fackföreningsägda tankesmedjan Katalys menar i sin valanalys "När kapitalet vann valet” att Socialdemokraterna gett vika för nyliberalismen och att taktiken för att ta tillbaka väljare från SD är misslyckad. Altinget har intervjuat rapportens huvudförfattare Enna Gerin. 

Slutsatsen är att Socialdemokraterna förlorade i valet för att de har försökt att närma sig mitten och erbjuda breda lösningar som på pappret skulle kunna attrahera många men som i praktiken inte väljer sida tillräckligt tydligt.  

– Vi har ett nytt politiskt landskap. Den här tiden av att “alla ska med” är förbi, säger Enna Gerin.  

Vänsterpopulism

Det hon och de andra författarna till rapporten istället efterlyser är att Socialdemokraterna ska bli “vänsterpopulister” och tydligt visa de politiska skiljelinjerna mellan höger och vänster. Anledningen till att höger/vänster-konflikten “hamnat i baksätet” som de skriver i rapporten menar Gerin är att S har köpt de nyliberala idéerna som fick fäste under 1980- och 90-talet och kört vidare i de hjulspåren.  

Det är olyckligt att Nordeas chefekonom Annika Winsth är mer keynesiansk än Socialdemokraternas finansminister Magdalena Andersson.

Enna Gerin, utredare Katalys.
Om att Magdalena Andersson prioriterar att betala av på statsskulden.

– Politikerna har på något sätt låtsas som att man kan föra en politik där alla vinner och man har jagat en urban övre medelklass i 30 års tid och samtidigt övergivit sina kärnväljare som är vanliga människor i bruksorter, arbetare, LO-medlemmar, pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa. Nu biter det här tillbaka. Vi ser att de socialdemokratiska kärnväljarna överger partiet och vi menar att det är livsfarligt för arbetarrörelsen, säger Gerin.  

Det är också i den gruppen, kärnväljarna som det är störst chans att få ett brett stöd menar Katalys.  

– En villaägare i Nacka är inte mediansvensson utan det är en övre urban medelklass, de 10 procenten högst upp. Vi vill att man ska gå tillbaka och vända sig till de breda löntagargrupperna, den stora majoriteten och sluta snegla på den urbana övre medelklassen, men framförallt sluta dansa efter näringslivets taktpinne.

Spelar SD i händerna

Samtidigt som höger/vänster-konflikten fått minskat fokus hos partierna har den nya Gal/Tan-skalan som sorterar åsikter mellan frihetligt och auktoritärt fått fäste. 

– Ett problem är att den bekräftar högerpopulisternas världsbild. Jimmie Åkesson vill ju ha en konflikt mellan konservatism och liberalism. Mellan frihetligt och auktoritärt. Han vill att politiken ska handla om det för då ser den politiska spelplanen ut till deras fördel. Då kan de måla upp sig till företrädare för vanligt folk i motsats till någon slags liberal elit, säger Gerin.  

Ny ekonomisk politik

Också i den ekonomiska politiken menar Enna Gerin att Socialdemokraterna har gett vika för nyliberalismens idéer. Vägen framåt bör enligt Katalys sätt att se det i stället bland annat innehålla lånefinansierade satsningar på bostadsbyggande och klimatomställning. Konkret föreslår de att överskottsmålet ska överges och att man kan vänta med att betala av mer på statsskulden. Det sistnämnda är ett förslag som också Nordeas chefekonom Annika Winsth har föreslagit. Samtidigt har finansminister Magdalena Andersson (S) satt en ära i att betala av på statsskulden.  

– Det är olyckligt att Nordeas chefekonom Annika Winsth är mer keynesiansk än Socialdemokraternas finansminister Magdalena Andersson, säger Gerin och fortsätter: 

– Nu finns möjlighet att seriöst utmana nyliberalismen med en annan ny ekonomisk politik. Det här tycker inte vi att Socialdemokraterna har tagit till vara på, speciellt inte 2018. Det är intressant att de byggde upp konflikten att valet handlar om välfärdsinvesteringar mot skattesänkningar. Men att man inte presenterade en offensiv ekonomisk politik som faktiskt skulle kunna möjliggöra de enorma välfärdsinvesteringar som behövdes. Man underbyggde inte argumenten med en reell politik. 

Mittenregering vinner slaget – förlorar kriget

Nu pågår regeringsförhandlingarna och Katalys tycker inte att Socialdemokraterna ska närma sig mitten för att sitta kvar vid makten.  

– Vi har haft mittenpolitik i 30 år. Den har lett till skenande ojämlikhet, extrem förmögenhetskoncentration och ökade klyftor. Mer av mittenpolitik löser inte någonting.   

Och att ett mittensamarbete skulle stoppa SD:s makt tror de inte heller, åtminstone inte i det långa loppet.  

– Många som vill gå in i ett mittensamarbete vill att man ska göra det för att stoppa SD:s inflytande. Det är ett kortsiktigt sätt att tänka. Ja, man kanske stoppar SD:s inflytande i fyra år men man har inte löst problemen på lång sikt. Dessvärre finns en risk att SD kommer tillbaka nästa val och samlar en konservativ antiliberal majoritet som Åkesson nu planerar. Man måste tänka om man ska vinna slaget eller kriget. Ett mittensamarbete kanske vinner det tillfälliga slaget men förlorar kriget. 

Tufft för socialdemokrater i Europa

Väljartappet för Socialdemokraterna ser i stort sett lika ut i flera europeiska länder. I Grekland har Socialdemokraterna under åtta år gått från ett valresultat på 40 procent till knappt 5 procent. I Tyskland har väljarstödet nära nog halverats för SPD och i Frankrike skramlar socialdemokraterna bara ihop några få procent. Ett undantag är Jeremy Corbyns Labour som gått framåt på sistone. Just Corbyn och även presidentkandidaten i USA Bernie Sanders lyfts fram som förebilder för hur Katalys vill att de svenska socialdemokraterna ska ta sig an framtiden.  

– Vi ser en situation där de nästkommande tio åren kommer slaget utspelas mellan högerpopulism och en vänsterpopulism. Den som vinner det här politiska slaget kommer att forma den nästkommande hegemoniala epoken. Om man inte anpassar sig till det här nya politiska landskapet kommer man gå under. Om man förknippas med status quo och behåller saker som de alltid har varit då går det bara utför. 

Men varken Bernie Sanders eller Jeremy Corbyn har vunnit val, varför är de bra exempel? 

– De är bra exempel för att de entusiasmerar politiska rörelser som engagerar folk. De utmanar den nyliberala hegemonin som krisar. Vi har inte sett hur deras framgångar kommer spela ut sig. Det går väldigt bra för Socialdemokraterna i Storbritannien, Corbyn kan mycket väl ta makten framöver. Det får framtiden utvisa.

Nämnda personer

Enna Gerin

Utredare och biträdande chef Katalys
Statsvetenskap (FU Berlin, 2015), nationalismstudier (CEU Budapest, 2018)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00