Jokkmokks krysskung drömmer om en riksdagsplats

INTERVJU. I Jokkmokks kommun röstade nästan 14 procent på Miljöpartiet. Gruppledaren Henrik Blind fick högst andel personkryss av samtliga kommunpolitiker i Sverige. Just nu är det fullt fokus på kommunen, men på sikt lockar riksdagen.

– Jag tror att det är viktigt att det i riksdagen finns representation från miljöpartister i hela Sverige.

Foto: Privat
Johan Manell

Miljöpartiet hade det tufft i senaste riksdagsvalet. Partiet hamnade under 4-procentsspärren i 20 av 29 valkretsar. Sämst gick det i Västernorrland (2,68 procent), näst sämst i Norrbotten med 2,76 procent. Men samtidigt så gömmer sig i Norrbottens län Miljöpartiets största kommunala framgång, Jokkmokk. Där fick partiet 13,6 procent av rösterna och gruppledaren Henrik Blind (MP) fick landets största andel personkryss, alla partier inräknade.

– Det kändes helt fantastiskt att så många känner ett stort förtroende för mig, säger Henrik Blind till Altinget.

Naturlig förklaring

Att MP två val i rad blivit så starka i just Jokkmokk tror han delvis förklaras av hur Jokkmokks kommun ser ut.

– Många människor som bor här i Jokkmokk lever i naturen och med naturen. Man jobbar med renskötsel, ekoturismföretag eller livsmedelsförädling av det som kommer från naturen. De här frågorna om naturens värde som en naturresurs på ett hållbart sätt är någonting som många människor ser vikten av.

Fakta

Henrik Blind

Ålder: 42

Utbildning: Kurser i statsvetenskap och samiska språk

Jobbar som: Administrativ handläggare Sameskolstyrelsen

Politiska uppdrag: 

  • Gruppledare MP Jokkmokk
  • Ledamot kommunstyrelsen
  • Ledamot i SKR:s kultur- och fritidsberedning

Politisk förebild: Aili Keskitalo, president i norska Sametinget

Samtidigt är Jokkmokks kommun också utsatt miljömässigt. Sveriges näst största kommun till ytan rymmer inte mindre än elva vattenkraftverk och skogsbruket har varit stort under lång tid. Dessutom ligger Kallak i kommunen, där det finns planer på gruvdrift.

– Vi har varit det parti som tydligast har motsatt oss de här planerna. Det tror jag har varit vår framgång. Vi har inte backat i den frågan utan vi har sen de här planerna blev kända hållit fast vid den linjen.

Vill se samma på riksnivå

Just att inte tveka och stå pall i grundläggande värderingsfrågor är någonting som Henrik Blind tror att MP även på riksnivå måste bli bättre på.

– Jag tror att vår framgång i Jokkmokk har byggt på att vi har varit så tydligt gröna och verkligen lyckats kommunicera vad det innebär att leva på ett sätt som vi anser är hållbart. Där tror jag riks har väldigt mycket att lära, att vara tydliga i kommunikationen och inte framstå som man velar i tydligt miljöpartistiska frågor.

Intresset för Jokkmokk är samtidigt stort från miljöpartister i hela landet. Språkröret Isabella Lövin skulle ha varit på besök i veckan om det inte varit för pandemin. Henrik Blind har också varit inbjuden av lokalföreningar och distrikt ute i landet för att tala om MP Jokkmokks framgång.

Samhällsengagerad same

Henrik Blinds väg in i politiken gick via ett allmänt intresse för samhällsfrågor.

– Jag var en sån klassisk elevrådsordförande.

Det faktum att han är same spelade också in i beslutet att ge sig in i politiken.

– Jag kommer från en renskötarfamilj och en släkt som levt av renskötsel sen hur länge som helst. Jag har sett hur möjligheterna att leva på det här sättet är allt svårare med både klimatkris och de ingrepp som görs i renskötselland med skogsavverkningar och gruvdrift. Där ställdes jag inför ett val: Ska jag sitta och inte göra någonting? Eller ska jag i alla fall försöka att göra något för kommande generationerna av samiska barn?

Riksdagsintresse

Det var så han blev aktiv i Miljöpartiet.

– Man måste ju gå den parlamentariska vägen för att få till någon förändring.

Och det finns planer att fortsätta den politiska resan vidare från Jokkmokk i sinom tid. Riksdagen lockar.

– Jag tror att det är viktigt att det i riksdagen finns representation från miljöpartister i hela Sverige. Vi har ju ingen representation norr om Uppsala.

Språkrör

När Gustav Fridolin skulle sluta som språkrör nominerades Henrik Blind som efterträdare.

– Det var roligt att nomineringen kom från ett regionråd i Västra Götaland, att det inte bara var familjen som nominerat en.

Men han ställde inte upp. Blind tyckte att framgångsvalet i Jokkmokk och de många personkryssen han fått gjort att han inte kunde svika sina väljare och sluta. Däremot utesluter han inte att kandidera till språkrör i framtiden.

När det gäller det stundande valet av ett kvinnligt språkrör har Henrik Blind ännu ingen favorit men han vet hur han tycker att det nya språkröret ska vara.

– Man ska vara den här miljöpartisten i själ och hjärta. Alla som kandiderar är ju det såklart men när det kommer till värdegrundsfrågor så ska man inte tveka en sekund i var Miljöpartiet står.

Dokumentation

Miljöpartiets starkaste kommuner

1. Jokkmokk 13,6 procent

2. Gällivare 11,9 procent

3. Lund 9,4 procent

4. Åre 8,7 procent

5. Stockholm 8,3 procent

6. Solna 7,5 procent

7. Öckerö 7,11 procent

8. Uppsala 7,08 procent

9. Partille 7,07 procent

10. Göteborg 6,9 procent

Miljöpartiets svagaste kommuner

1. Malå 0 procent

2. Sävsjö 0,10 procent

3. Övertorneå 0,14 procent

4. Arvidsjaur 0,19 procent

5. Norsjö 0,19 procent



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00