Johan Pehrson vald till Liberalernas partiledare

Som tillförordnad partiledare tog Johan Pehrson Liberalerna över riksdagsspärren och in i regeringen. Nu har han också formellt valts att leda partiet.

Johan Pehrson valdes in i partistyrelsen 2001. Under stora delar av 2000-talet har han lett partiets arbete i riksdagen.
Johan Pehrson valdes in i partistyrelsen 2001. Under stora delar av 2000-talet har han lett partiets arbete i riksdagen.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

Vid ett extra landsmöte har Liberalerna enhälligt valt Johan Pehrson till ny partiledare. 

– Jag är hedrad över att ha fått medlemmarnas förtroende att leda detta underbara parti. Men jag är också stolt över den heroiska upphämtningen vi som parti gjorde tillsammans under valrörelsen. Från att vara uträknade i april till att vara ett regeringsparti, säger han i ett pressmeddelande. 

Han valdes efter en vecka präglad av oklarheter kring partiets EU-samarbete med Sverigedemokraterna och egna kritiska uttalanden om samarbetspartiet.

Partiet har i veckan även presenterat sin valanalys efter historiskt svaga 4,61 procent. Att Liberalerna åtminstone tog sig över riksdagsspärren var mycket tack vare den nu också formellt valda partiledaren, enligt utvärderingen:

”Helt avgörande för partiets möjligheter framåt blir att dra nytta av Johan Pehrson som partiledare. Då krävs att alla företrädare tar ansvar och bidrar till att partiledaren får så goda förutsättningar som möjligt.”

Läs också

Invalda i partistyrelsen

Som vice partiordförande har Johan Pehrson varit tillförordnad partiledare sedan Nyamko Sabunis avhopp i april, fem månader innan valet. Han är Liberalernas, tidigare Folkpartiets, trettonde partiledare. 

Vid det extra landsmötet har också en ny vice partiordförande valts: Lina Nordquist, partiets gruppledare i riksdagen.

– Det är ett stort förtroende jag fått från mina kollegor och vänner. I varje förort och bruksort ska barn omges av frisk luft och av trygga vuxna som själva styr sina liv. Detta är vårt mål och vi kan ta oss dit. Själv lovar jag att göra allt jag kan i min nya roll, säger Nordquist i ett pressmeddelande.

Fyra nya namn tar också plats i partistyrelsen:

  • Amelie Tarschys Ingre, oppositionsregionråd, Region Stockholm
  • Pierre Månsson, tidigare kommunalråd och gruppledare i Kristianstads kommun
  • Ina Lindström Skandevall, partiets gruppledare i Sundsvalls kommun
  • Monica Lundin, tidigare kommunalråd i Borlänge kommun

Nämnda personer

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand (Uppsala uni., 1996)

Lina Nordquist

Förste vice partiordförande (L), gruppledare i riksdagen, social- och sjukvårdspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. dr. i fysiologi (Uppsala uni., 2007)

Amelie Tarschys Ingre

Oppositionsregionråd (L) i Region Stockholm, ledamot partistyrelsen
Pol. mag i statsvetenskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00