Johan Pehrson-effekten uteblev – Åkesson betydde mest för väljarnas val

Liberalerna hoppades att den nya partiledaren skulle ta partiet över spärren. Men Pehrsons betydelse för väljarnas val av parti var begränsad, medan Jimmie Åkesson (SD) återigen når rekordnivåer. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

Endast 13 procent av L-väljarna tycker att Pehrson var mycket betydelsefull för valet av parti, enligt SVT/VALU. ”Han var inget fenomen i årets val, enligt våra mätningar”, säger Sören Holmberg, vid ett seminarium om undersökningen.<br>
Endast 13 procent av L-väljarna tycker att Pehrson var mycket betydelsefull för valet av parti, enligt SVT/VALU. ”Han var inget fenomen i årets val, enligt våra mätningar”, säger Sören Holmberg, vid ett seminarium om undersökningen.
Foto: Tim Aro/TT
Miranda Olsson

Partiledarna avgör inte val, men vid sidan av ideologi och sakfrågor kan företrädarna för ett parti ändå ha en viss betydelse för ett partis framgång.

De förstå åren som SVT/Valu undersökte vilken partiledare som hade störst betydelse för väljarnas val av parti toppade Alf Svensson (KD) listan. 1998 ansåg närmare var tredje av Kristdemokraternas väljare att han var mycket betydelsefull för beslutet att rösta på partiet.

I årets val är det Jimmie Åkesson (SD) som, för andra valet i rad, är allra mest betydelsefull bland partiledarna.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00