IVO larmar – kommuner klarar inte uppdrag

OMSORG. Inspektionen för vård och omsorg varnar regeringen för att kommuner inte klarar av att ta hand om det stora antalet ensamkommande asylsökande barn. Barn riskerar att fara illa och utsättas för allvarliga missförhållanden.

”Vår bedömning är att förutsättningarna för många kommuner att klara av uppdraget nu är uttömda” skriver IVO.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har skickat en skrivelse till regeringen om konsekvenserna av den stora ökningen av antalet ensamkommande asylsökande barn. Under perioden september-november 2015 har 22 900 barn sökt asyl i Sverige. Att jämföra med siffran för januari-november som ligger strax under 32 200 och siffran för hela 2014 då 7 000 ensamkommande barn sökte asyl i Sverige.

Allvarliga brister

I skrivelsen tar myndigheten upp den nya typen av lex Sarah-anmälningar som nu kommer in till myndigheten. Vanliga lex Sarah-anmälningar handlar om allvarliga missförhållanden eller risk för det kopplat till en individ eller situation. De anmälningar som har kommit in under hösten och som avses i skrivelsen handlar nu om generella och strukturella omständigheter som kan leda till allvarliga missförhållanden.

I många av anmälningarna som nu kommer in handlar det om kommuner som inte längre har förutsättningar att klara av sitt uppdrag som en följd av den kraftiga ökningen av ensamkommande barn. Det handlar till stor del om att utredningar av barnens behov inte håller tillräcklig kvalitet eller att utredningar av boenden brister eller är obefintliga. Boenden där barn placeras följs inte upp och kommuners egna HVB-hem har också brister vad gäller personal eller lokaler.

 

Dokumentation

Kommentarer från kommunerna i samband med lex Sarah-anmälningar

”62 ensamkommande barn saknar handläggare. Hinner inte utreda boenden eller anställa personal i tillräckligt hög takt.”

”Ensamkommande barn placeras i familjehem som inte har utretts”

”Nämndens kapacitet har överskridits, den nuvarande situationen är ohållbar och man hinner inte utreda ärenden på ett rättssäkert sätt. Undanträngningseffekt leder till att problem skapas i den ordinarie verksamheten”

”Lagen följs inte gällande utredningar och uppföljningar av barnen. Jourhem utreds inte, kvaliteten på HVB kan inte säkerställas”

Länk till skrivelsen.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00