Innan beslutet – Northvolt i möten om gröna kreditgarantier

Det var ont om detaljer när ministrarna Åsa Lindhagen (MP) och Ibrahim Baylan (S) presenterade regeringens beslut om statliga gröna kreditgarantier. Men Altinget kan avslöja att Northvolt har haft flera möten med Riksgälden kring utformningen av kreditgarantierna.

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) och näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) och näringsminister Ibrahim Baylan (S).Foto: Jessica Gow/Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Sedan i november har Riksgälden haft ett uppdrag från regeringen att förbereda för införandet av gröna kreditgarantier. Statliga kreditgarantier är efterfrågat från näringslivet, för att möjliggöra lån till stora gröna industriinvesteringar genom att staten tar på sig en stor del av den ekonomiska risken.

I arbetet med regeringsuppdraget har Riksgälden haft enstaka möten med olika banker, flera möten med styrelsen för branschforumet Industrins finansförening samt minst tre möten med batteriföretaget Northvolt. Det framgår av handlingar som Altinget har tagit del av. Men såväl Riksgälden som Northvolt avfärdar att bolaget skulle ges någon form av gräddfil i processen.

Enligt Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt handlar mötena om att bolaget är angeläget om att dela med sig av sina erfarenheter från andra länders system för kreditgarantier, bland annat Tyskland, Frankrike och Japan.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00