Höghastighetståg och underhåll i ny infrastrukturplan

JÄRNVÄG. Regeringen vill bygga stambanor för höghastighetståg som ska knyta samman Stockholm, Göteborg och Malmö. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) hoppas på en bred parlamentarisk överenskommelse för sin proposition.

– Det är ett välkommet besked till alla som vill ta sig fram på ett klimatvänligt och snabbt sätt i framtiden, sade Anna Johansson på en pressträff under torsdagen där hon tillsammans med bistånd- och klimatminister Isabella Lövin (MP) presenterade infrastrukturpropositionen.

Målsättningen är att bygga nya stambanor i en takt som ekonomin tillåter. Ostlänken är första delen i projektet, vilka områden som är prioriterade efter det lämnas det inga tydliga besked om. Trafikverket kommer att få i uppdrag att utreda vilka åtgärder som måste prioriteras och lämna förslag om vilka sträckor som kan komma i fråga härnäst för nya stambanor.

– Vi är tydliga med att vi säger ja, däremot ska man inte se höghastighetståg som en gökunge som tränger undan alla andra investeringar, sade Isabella Lövin under pressträffen.

Login