Ida Alterå (C) vill stå upp för liberalism i ett “deprimerat” politiskt landskap  

INTERVJU. De liberala idéerna har tappat mark, enligt Centerpartiets ungdomsförbund. Förbundet vill ändra på det genom att ta större plats i samhällsdebatten. Altinget har träffat Cuf:s ordförande Ida Alterå.

Johan Manell

Ida Alterås väg till ordförandeposten i CUF är annorlunda jämfört med många av hennes företrädare. Hon gick med i förbundet först efter gymnasiet och hade bara varit medlem i tre år när hon valdes i augusti 2019. Att hon ville axla rollen som ordförande beror mycket på den politiska utvecklingen i Sverige.

– Som liberal har det politiska landskapet varit ganska deprimerande under ganska många år. Det finns inte många som vågar stå för både ekonomisk frihet med sänkta skatter och personlig frihet med öppna gränser och mer självbestämmanderätt. Det utrymmet i politiken känns krympande. För mig känns det viktigt att få vara en röst för frihet på alla nivåer, säger hon till Altinget.

Blodsband

Men om man backar bandet var det inte självklart att hon skulle gå in i politiken. Hon är dotter till tidigare ministern Anna-Karin Hatt och tidigare statssekreteraren Ola Alterå. Att hennes föräldrar var aktiva politiker gjorde att hon var skeptisk till att välja den banan.

– Jag lovade mig själv att jag aldrig skulle hålla på med politik. Men jag har alltid varit engagerad i samhällsfrågor. Det dröjde till mina föräldrar båda hade lämnat politiken tills jag kände att jag ville gå in i det. För jag kände att jag ville gå in som mig själv med mina egna utgångspunkter, säger hon.

Fakta

Ida Alterå

Ålder: 22
Kommer från: Huddinge, Stockholm
Utbildning: Tre års studier till civilingenjör (Lunds universitet)
Gick med i Cuf: 2016
Tidigare uppdrag: Ledamot kommunfullmäktige i Lund, ledamot distriktsstyrelsen Cuf Skåne, ledamot avdelningsstyrelsen Cuf Lund
Politisk förebild: Barbro Westerholm (L) "Hon vågar stå upp för det hon tror på även när andra inte håller med. Hon är cool”

Att det blev Centerpartiet var inte heller självklart.

– Jag tänkte att jag skulle välja något annat av ren princip nästan. Men jag började kolla på ungdomsförbund på gymnasiet och läste in mig på alla utom SDU och Ung vänster. Sen dröjde det tre år till innan jag bestämde mig för att CUF ändå var som kändes rätt.

Påverka partiet

Det svenska skattesystemet börjar likna en hålig ost.

Ida Alterå
Förbundsordförande Cuf

Som nybliven ordförande blev det en rivstart. Centerpartiet hade partistämma månaden efter att Alterå valts. Just partistämman är ett forum där Cuf vill vara aktivt och påverka moderpartiets inriktning. Vid den senaste fick förbundet bland annat igenom att C ska verka för en utredning om ett tredje juridiskt kön.

– I många av de personliga frihetsfrågorna är alla partier och också Centerpartiet lite tröga.

Alterå vill utnyttja sitt ordförandeskap till att försöka påverka moderpartiet så mycket som möjligt och att göra så att Cuf tar mer plats i den offentliga politiska debatten. Det finns gott om exempel på frågor där Cuf har en annan uppfattning än majoriteten av de politiska partierna och även moderpartiet.

Läroplikt

Som ett exempel vill partiet avskaffa skolplikten för att ersätta den med en läroplikt. Det är en idé som kommer från Centerpartiets kontroversiella utkast till idéprogram 2012.

– Vi tycker att det är onödigt att lägga fokus på närvaroplikten. Att en elev sitter på sin stol i sin bänk, ett antal timmar per vecka och därmed har uppfyllt sin plikt. Det viktiga med skolan är att man lär sig något. En läroplikt vore bättre. Där man säger: Du ska uppnå de här resultaten när du går i skolan men det spelar inte lika stor roll hur du gör det.

Avskaffa Rut och Rot

Förbundet vill också se en radikalare ekonomisk politik med platt skatt, lägre skattetryck och slopade avdrag och tillägg. I den visionen får också Centerpartiets omhuldade Rut- och rotavdrag stryka på foten.

– Rut- och rotavdragen har fyllt en funktion. Det har skapat en vit marknad för tjänster som tidigare ofta befann sig på en svart marknad. Det är en skattelättnad vilket vi generellt ofta tycker är bra. Men det svenska skattesystemet börjar likna likna en hålig ost. Man har ett avdrag här, man har ett tillägg där. Ju krångligare det blir desto svårare blir det för vanliga människor att förstå varför man betalar skatt och vad det är man faktiskt betalar, säger Alterå och fortsätter:

– Så på längre sikt vill vi ha ett enhetligt skattesystem där också de här avdragen fasas ut. Men det kräver ju då att hela skattetrycket blir lägre. Det är inte bara att avskaffa dem och sen blir det bra utan vi vill se att man reformerar hela skattesystemet.

Fri invandring

Även i migrationspolitiken har Cuf en linje som går stick i stäv med trenden i riksdagen. Förbundet vill nämligen se fri invandring.

– Det är inte så att vi ska öppna gränserna imorgon. Men skulle man ha ett system med en mindre välfärd som garanterar en grundtrygghet som ser till att ingen faller mellan stolarna men som samtidigt inte ger allt till alla, då skulle man också kunna välkomna fler till Sverige.

För att nå dit vill förbundet se reformer på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden.

– Vår poäng är att om har en arbetsmarknad där folk får jobb och en bostadsmarknad där det går att hitta någonstans att bo så spelar det inte så stor roll hur många som kommer hit. För de kommer att kunna få ett jobb, någonstans att bo och då kommer de också att bidra till samhället.

Ida Alterå menar att det inte borde behöva ligga långt i framtiden men konstaterar samtidigt att det är en tuff linje att driva, med tanke på den politiska utvecklingen.

– Om man skulle bestämma sig så skulle jag vilja påstå att det inte ligger så långt i framtiden men det rådande samhällsklimatet ser tyvärr inte ut att gå åt det hållet. Det är tråkigt.

Civilingenjör

Framåt är planen för Ida Alterå att arbeta helhjärtat tillsammans med förbundet för att försöka påverka den politiska debatten. Men längre fram tänker hon att hon ska avsluta sina civilingenjörsstudier.

– Det är viktigt för mig att ha något att falla tillbaka på. Jag tror att det är viktigt att ha ett alternativ som politiker just för att man ska våga vara modig och stå upp för det som är rätt och inte känna att allting hänger på partiet så att politiken bara blir ett jobb. För det är det inte och ska inte vara heller.

Nämnda personer

Ida Alterå

PR-konsult Westander
Kandidatexamen i ekosystemteknik (Lunds uni. 2020)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00