Hon får mest när statssekreterarnas löner höjs

Statsministerns närmaste medarbetares lön ökar mest när regeringen nu har fattat beslut om nya löner för statssekreterarna. Det är samma ökning som förra året, men mindre än åren dessförinnan.

Emma Lennartsson, statsministerns statssekreterare, tjänar allra mest av statssekreterarna i Regeringskansliet. Efter årets löneökning har hon en lön på 121 200 kronor, att jämföra med Magdalena Anderssons 184 000 kronor.
Emma Lennartsson, statsministerns statssekreterare, tjänar allra mest av statssekreterarna i Regeringskansliet. Efter årets löneökning har hon en lön på 121 200 kronor, att jämföra med Magdalena Anderssons 184 000 kronor.Foto: Erik Simander/TT
Miranda Olsson

Vid ett regeringssammanträde på onsdagen beslutade regeringen om nya löner för statssekreterarna.

Statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson, som har följt Magdalena Andersson från finansdepartementet, har fortsatt den allra högsta lönen på 121 200 kronor. Hennes löneökning motsvarar i år 2 100 kronor. 

För de andra statssekreterarna i Regeringskansliet och för kabinettsekreteraren hos utrikesminister Ann Linde är den nya månadslönen 108 900 kronor.

Löneökningen för de politiskt anställda tjänstemännen uppgår i år till 1,8 procent, precis som förra året. Det är lägre än åren dessförinnan då löneökningen varit över 2 procent.

Regeringen har även beslutat om nya löner för myndighetschefer, landshövdingar, museichefer och rektorer för universitet och högskolor. De nya lönerna gäller retroaktivt från och med den 1 oktober 2021.

Nämnda personer

Emma Lennartsson

Regiondirektör Region Stockholm, ledamot i Riksbanksfullmäktige (S)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00