Hon är utsedd till chef för sekretariatet för Sveriges OSSE-ordförandeskap

Petra Lärke, i dag biträdande enhetschef på Utrikesdepartementets enhet för europeisk säkerhetspolitik, har utsetts av regeringen som chef för sekretariatet för Sveriges OSSE-ordförandeskap 2021. Hon tillträder den 2 mars 2020.

Lärke har tidigare arbetat på Statsrådsberedningen och i Bryssel. Hon har också varit chef för Östeuropagruppen på enheten för Östeuropa och Centralasien vid Utrikesdepartementet. 

– Jag är glad över att ha fått förtroendet att leda förberedelserna för och arbetet under Sveriges OSSE-ordförandeskap. Sveriges ordförandeskap sker i en tid med svåra utmaningar mot de principer och åtaganden som OSSE grundar sig på. Det blir en viktig, men sannolikt utmanande uppgift, säger Lärke i ett pressmeddelande. 

Från och med den 2 mars kommer Lärke att inleda den Stockholmsbaserade verksamheten som chef. Ulrika Funered kommer fortsätta leda Sveriges ständiga delegation vid OSSE i Wien.

– Som ordförande i OSSE kommer Sverige fortsatt att verka för att återställa respekten för de principer som den europeiska säkerhetsordningen vilar på. Petra Lärke kommer att ha en central roll i det prioriterade arbetet för att stärka demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet under ordförandeskapet, säger utrikesminister Ann Linde.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00