Här kan L styra med SD efter valet

Otänkbara regeringsalternativ kan i landets kommun- och regionstyren plötsligt vara fullt möjliga. I Region Gävleborg samsas C och V om makten, och i skånska Svalöv får SD-styret stöd av L.

Liberalerna i Svalöv stödjer aktivt ett SD-lett styre och utesluter inte fördjupat samarbete efter valet. I Gävleborg får regionrådet Magnus Svensson (C) förhandla med Ulla Andersson (V) om ett fortsatt S-C-V-MP-styre
Liberalerna i Svalöv stödjer aktivt ett SD-lett styre och utesluter inte fördjupat samarbete efter valet. I Gävleborg får regionrådet Magnus Svensson (C) förhandla med Ulla Andersson (V) om ett fortsatt S-C-V-MP-styreFoto: Pontus Lundahl/TT, Centerpartiet, Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

Efter valet 2018 bildade Liberalerna ett traditionellt Alliansstyre i Svalövs kommun. Men redan året därpå började det knaka i fogarna mellan C, M, KD och L. 

– Det blev tungt med samarbetet, säger Torbjörn Ekelund, Liberalernas gruppledare i kommunen.

Strax över ett år efter valet bröt styret samman och Liberalernas två mandat i kommunfullmäktige blev avgörande för att en ny ledning med M, KD och SD skulle få stöd.

– Det var oerhört jobbigt och nervöst. SD hade alltid agerat som opposition och var från tid till annan väldigt stökiga, säger han till Altinget.

Ändå valde Torbjörn Ekelund (M) att fortsätta diskussionerna och sedan aktivt stödja ett styre med Sverigedemokraternas Teddy Nilsson som kommunstyrelsens ordförande. Beslutet kritiserades av partiledningen och dåvarande partisekreterare Maria Arnholm som ”fel och djupt beklagligt”.

C och V styr tillsammans

I Region Gävleborg bildades en oväntad koalition redan 2014. Efter att Centerpartiet sedan drygt en mandatperiod tillbaka samarbetat med S och MP släpptes Vänsterpartiet tillbaka in i värmen för att bilda ett majoritetsstyre.

Man har lärt sig lita på varandra

Magnus Svensson, (C) regionråd i Gävleborg

Ett samarbete som gått bättre än man kan tro.

– Vi har knappt haft några stora konflikter, säger Magnus Svensson (C), regionråd.

Svårare frågor har handlat om valfrihet, eller definitionen av tillväxt, men även där tycker Svensson att de har kommit framåt i regionen.

En annan anda rådde för 20 år sedan. Då var Centerpartiet det stora oppositionspartiet i regionen, som styrdes av S och V. Men efter ett budgetbråk gick i stället S, MP och C in i ett samarbete.

Kanske togs det stora steget redan då. 

– Det var inte givet. Men landstinget hade rätt dålig ekonomi och det fanns frågor som vi tyckte var viktiga, och det blev ett bra samtalsklimat, berättar Magnus Svensson.

Egna januariavtal

I Gävleborg har olika former av överenskommelser gjorts under åren för att underlätta samarbetet. Liberalerna i Svalöv har förlitat sig på ett eget sorts januariavtal. Det har hållits hemligt för medborgarna men ska bland annat innehålla frågor som L inte vill att styret driver, som ett tiggeriförbud.

Och enligt Torbjörn Ekelund (L) har samarbetet fungerat bra.

– Vi har inte behövt gå in och blockera några avgörande frågor, och vi har inte suttit ändlösa nätter och förhandlat budget inför varje budgetomgång. Men sen har vi lagt egna motioner och röstat på andra partiers efter eget gottfinnande.

Bekant namn på intåg

Magnus Svensson (C) har varit med i förhandlingarna 2010, 2014 och 2018. 

Styren i regionerna

Ett urval

Region Västernorrland: S+M+L

Region Kalmar län och Region Västmanland: S+C+L

Region Örebro län: S+C+KD

Region Gävleborg: S+C+V+MP

Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Region Uppsala: M+C+L+KD+MP

 

Det är enklare på regional och kommunal nivå, tror han. Även om det finns tuffare frågor än andra, om valfrihet eller privat vård, så upplever han att det är mindre polariserat. Han är också övertygad om att mycket handlar om personkemi och de enskilda politikerna.

– Man har lärt sig lita på varandra. Det har varit ganska stabilt, och inte så mycket byten av regionråd eller så.

I höstens val toppar ett nytt namn Vänsterpartiets lista i Region Gävleborg – tidigare ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson (V).

Vad tror du om era möjligheter att samarbeta?

– Det vet jag inte än. Jag har inte testat att förhandla med henne än, men det ska bli spännande att se.

Utesluter ingen

Inför höstens val har Liberalerna i Svalöv – likt på nationell nivå – kommit överens om ett ställningstagande till den kommunanala ”regeringsfrågan”.

– Vi ska söka samarbeten för att bilda ett borgerligt styre i kommunen, men som också är beredda att lyssna på samtliga andra partier och sträva efter så stor samsyn som möjligt i alla frågor som är viktiga.

Men mycket har hänt, även på riksnivå, sedan dess. Och kanske innebär det ytterligare positionsförflyttningar för partiet i Svalöv.

Utesluter ni från att styra med något parti?

– Nej, inte på förhand. Det gör vi inte. Sen är det mer tveksamt att vi sätter oss i ett styre med Vänsterpartiet eller SD, men det beror på vilken politik de är beredda att föra, säger Torbjörn Ekelund.

Om samma sak kan ske på nationell nivå tror han inte.

– Alla regeringar som SD ingår i kommer vi att trycka rött på, säger Torbjörn Ekelund.

Nämnda personer

Ulla Andersson

Tidigare riksdagsledamot (V)
Förskollärare (Högskolan i Gävle)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00