Hårt jobb om Brexit ska bli god affär för Sverige

NÄRINGSLIV. Det blir en tuff konkurrens när det gäller att locka till sig investeringar från Storbritannien när britterna lämnar EU. Om företag ska välja Sverige krävs fler insatser för att lyfta fram de svenska fördelarna, enligt en rapport till regeringen.

Per-Anders Sjögren

Näringsminister Mikael Damberg (S) ser stora möjligheter till fler jobb och investeringar i Sverige vid ett Brexit, att britterna lämnar EU, men det kräver även ökade insatser för att främja

Dokumentation
  • Osäkerheten om EU och Storbritanniens relation i framtiden präglar också de företag med verksamhet i Storbritannien som har deltagit i Business Swedens enkät.
  • 65 procent av de tillfrågade svenska företagen med dotterbolag i Storbritannien uppger att de inte gör några förändring i investeringar de kommande åren.
  • 15 procent uppger att de eventuellt kommer att minska sina investeringar i Storbritannien om Brexit blir ett faktum.
  • 17 procent kan tänka sig att öka investeringarna i Sverige. Samtidigt kan vart femte företag tänka sig att öka investeringar utanför Europa till följd av Brexit.
  • Business Sweden ägs av staten och näringslivet och har ett statligt uppdrag som bland annat går ut på att locka utländska investeringar till Sverige.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00