Grön ungdom vill inte ha Helldén som språkrör – backar Wåhlin

Han är valberedningens förslag – men Miljöpartiets ungdomsförbund, Grön ungdom, vill inte se Daniel Helldén som nytt manligt språkrör för partiet.

Grön ungdom vill hellre se Magnus P Wåhlin som nytt språkrör för Miljöpartiet.
Grön ungdom vill hellre se Magnus P Wåhlin som nytt språkrör för Miljöpartiet.Foto: Grön ungdom, Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT, Miljöpartiet
Axel Hyttnäs Telin

Grön ungdom ställer sig bakom Magnus P Wåhlin i kampen om vem som ska bli nytt manligt språkrör för Miljöpartiet.

Därmed går man också emot valberedningens linje och deras förslag, riksdagsledamoten Daniel Helldén. Ungdomsförbundets ena språkrör Rebecka Forsberg menar att Wåhlin står för en helhetsbild om vad grön politik innebär.

– Det innebär en radikal och livsnödvändig klimatomställning som också tar hand om alla människor i samhället, som innebär att vi har starka skyddsnät och att vi får mer rättvisa, säger Rebecka Forsberg till Ekot.

– Vi har hela tiden sagt att vi kommer stötta den kandidat som bäst kopplar ihop klimat med social rättvisa och har kommit fram till att Magnus P Wåhlin är rätt man för jobbet, säger språkrörskollegan Leon Mc Manus i ett pressmeddelande.

Samtidigt väljer Grön ungdom att också stödja Märta Stenevi, som är den enda kandidaten för den kvinnliga språkrörsposten.

105 debattörer håller med

Beskedet kommer dagen efter en debattartikel i Aftonbladet, där 105 gräsrötter i miljörörelsen gick ut med samma budskap.

Debattörerna beskriver Wåhlin som den kandidat som står närmast Sveriges miljörörelse.

”Wåhlin är en karismatisk retoriker och framgångsrik förhandlare. Han har gedigen expertis i miljöfrågor”, skriver de.

Magnus P Wåhlin kommenterar stödet i Dagens ETC:

– Det var en välkommen överraskning, att det finns så många människor i miljörörelsen som ser vem jag är och vad jag kan bidra med. Det är jag tacksam för, säger han.

Tidningen frågar honom om vad han tror om chansen att bli vald.

– Jag får stöd varje dag från olika delar av landet, och har varit runt på många utfrågningar. Jag upplever att stödet är stort och att racet är öppnare än 2019, då det fanns en superfavorit i Bolund, men då jag ändå fick över 30 procent av rösterna, vilket jag är lite mallig över, säger Wåhlin. 

Per Bolund kliver av som partiets språkrör vid Miljöpartiets kongress i Örebro, som äger rum den 17–19 november. Då väljs också hans efterträdare.

Läs också

Nämnda personer

Daniel Helldén

Språkrör Miljöpartiet
Doktor i statsvetenskap (Stockholms uni.)

Magnus P Wåhlin

Kommunalråd (MP) Växjö kommun, ledamot i partistyrelsen (MP)
Kandidatexamen i teologi (Lunds uni.), magister i ledarskap (Uppsala uni. 2007)

Rebecka Forsberg

Språkrör Grön ungdom
Byggnadsmålare, pågående studier

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024