Om  
Amanda Lind
Janine Alm Ericson
Annika Hirvonen

Gävleborg backar Lind i språkrörskampen

Stödet för Amanda Lind ökar. Nu väljer distriktet i Gävleborg att ställa sig bakom den tidigare kulturministern. Samtidigt väljer Göteborg en annan kandidat.

Amanda Lind får stöd av MP Gävleborg.
Amanda Lind får stöd av MP Gävleborg.Foto: Claudio Bresciani/TT
Axel Hyttnäs Telin

Gävleborg backar Amanda Lind i Miljöpartiets språkrörsval, där efterträdaren till Märta Stenevi ska väljas. Det meddelar distriktet i ett pressmeddelande.

– Amanda förstår det kritiska i klimatfrågan, men också att människor har olika förutsättningar och att vårt avlånga land behöver en bredd av politik för att alla ska få den klimaträttvisa, välfärd och det framtidshopp som vi alla behöver, säger distriktsordförande Joann Ling.

Amanda Lind har sedan tidigare även stöd från studentförbundet Gröna studenter, som menar att hon har det som krävs för att leda partiet tillsammans med Daniel Helldén.

Göteborg vill se Alm Ericson

MP Göteborg vill i stället att en annan av kandidaterna, ekonomisk-politiska talespersonen Janine Alm Ericson, tar över.

– Janine är en stark och tydlig politiker, med gedigen politisk erfarenhet. Under sina år som riksdagspolitiker har hon gjort stor skillnad och varit en viktig grön röst. Jag tror hon kommer bli utmärkt som språkrör, säger distriktsordförande Jonas Svensson i ett pressmeddelande.

Miljö- och jordbruksutskottets ordförande Emma Nohrén har också valt att backa Alm Ericson.

Väljs i april

Under den senaste tiden har Miljöpartiet hållit flera interna utfrågningar med språkrörskandidaterna. Utöver Lind och Alm Ericson är gruppledaren Annika Hirvonen också med i kampen.

Miljöpartiets nya språkrör väljs vid en extrainsatt kongress den 28 april.

Nämnda personer

Amanda Lind

Riksdagsledamot (MP), ordförande i kulturutskottet, kulturpolitisk talesperson, talesperson för nationella minoriteter och mediefrågor
Psykolog (Umeå uni., 2009)

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

Annika Hirvonen

Gruppledare (MP), migrationspolitisk talesperson
Juridik (Stockholms uni., 2011-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00