Debatt

Futurion: Trygghetssystemen måste även gälla medelklassen

Arbetsmarknadsoro utgör grunden för minskad tillit och populistiska rörelser. Därför är det viktigt med system som säkerställer medelklassens ekonomiska trygghet, skriver Carl Melin, Futurion.

När räntorna och inflationen stiger frågar många – med rätta – om det kommer att ordna sig.
När räntorna och inflationen stiger frågar många – med rätta – om det kommer att ordna sig.Foto: Jessica Gow/TT
Carl Melin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Medelklassen har beskrivits som ”de som vet att det alltid ordnar sig”. Oavsett hur det går med jobbet eller ekonomin vet man att barnen kommer att få äta sig mätta och att det ska gå att åka på semester. Även om det vissa år blir västkusten och inte Thailand. Det är ingen katastrof om disk- eller tvättmaskinen går sönder, för det finns alltid en buffert. Eller så är kreditvärdigheten så bra att det går att köpa på tolv månaders avbetalning. Medelklassen är inte rik, utan vet att den behöver arbeta ihop pengarna och hålla koll på kostnaderna. Men det kommer alltid finnas pengar till det nödvändiga.

Yoda har rätt

Om en trygg medelklass utgör en krockkudde för samhället så utgör en otrygg medelklass tändvätskan. Det är nämligen så att den som har något att förlora blir betydligt mer rädd, arg eller till och med desperat än den som inte har det.

När människor som tillhör medelklassen börjar tvivla på att det alltid kommer att ordna sig så blir de rädda. Och de blir arga på dem som de håller ansvariga. Som så ofta har Yoda rätt. Rädsla leder till ilska, och ilska leder till hat. Och – skulle en del hävda – även till ”den mörka” (eller kanske bruna) sidan. Det var inte de fattigaste i arbetarklassen som förde fascisterna till makten i Tyskland och Sydeuropa på 30-talet. Det var framför allt den så kallade småborgerligheten som kände att den förlorade en position som den hade vunnit.

De som hade det bäst har fått det mycket bättre och de ekonomiska klyftorna har ökat markant i Sverige enligt Oxfam. Men det har gått att uthärda då välståndet har vuxit för alla. Den breda medelklassen i Sverige har fått det mycket bättre.

Medelklass med små marginaler

Samtidigt har vi skapat en ekonomi med ofta ganska små marginaler. Många hushåll har lånat så mycket de kan på sina bostäder och anpassat sitt liv efter en ränta på 1,5 procent. Men i dag är inflationen tio procent. Och räntan har redan dubblerats. För boende med rörliga elpriser i södra Sverige ser det ännu värre ut. Många frågar sig – med rätta – om ”det kommer att ordna sig”.

Om en trygg medelklass utgör en krockkudde för samhället så utgör en otrygg medelklass tändvätskan.

Just därför är det viktigt att trygghets- och omställningssystemet även gäller medelklassen. Det är därför som det varit viktigt att höja taket i a-kassan. Något som gjordes under den förra mandatperioden och som även – enligt Tidö-avtalet – kommer att bestå. A-kassan är inte bara ett skydd mot fattigdom vid arbetslöshet. Det sätter även en norm för vilka jobb du är tvungen att söka om du blir arbetslös. På så sätt utgör a-kassan en försäkring mot lönesänkningar. Den är dock inte alltid tillräcklig. Om reallönerna sjunker samtidigt som elpriser och bolåneräntor stiger kan det krävas ytterligare insatser.

I Futurions rapport ”Populismens verkliga orsaker” visade vi att det framför allt är arbetsmarknadsoro – oro för att tappa sin status och trygghet på arbetsmarknaden – som utgör grunden för minskad tillit och populistiska rörelser. Det är därför viktigt med system som säkerställer medelklassens ekonomiska trygghet. Det är helt enkelt viktigt att människor kan känna att ”det kommer att ordna sig”.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00