Föräldrapenning ska begränsas för fler

SOCIALFÖRSÄKRING. Regeringen vill se ytterligare begränsningar i föräldraförsäkringen och föreslår att alla föräldrar som kommer till Sverige med barn som är över ett år gamla ska omfattas av begränsningen som kan träda i kraft under nästa år.

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister.
Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister.Foto: Socialdemokraterna
Fakta

Det här föreslår utredaren:

  • Rätten till föräldrapenning ska begränsas för den som kommer till Sverige med barn.
  • Begränsningen bör utformas så att föräldrapenningen motsvarar den summa som en genomsnittlig försäkrad använder efter barnets ettårs- respektive tvåårsdag.
  • Om barnet blir bosatt i Sverige innan sin tvåårsdag ska föräldrarna få föräldrapenning i som högst 200 dagar sammanlagt.
  • Om barnet blir bosatt i landet efter sin tvåårsdag ska föräldrapenning betalas ut i högst 100 dagar.
  • Begränsningsregeln ska omfatta föräldrar och barn som kommer från utlandet och som inte tidigare har bott i Sverige samt föräldrar och barn som flyttar tillbaka till Sverige efter bosättning utomlands.
  • Regeringen vill att alla som kommer till Sverige med barn över ett år och som ansöker om ersättningen för första gången ska omfattas av begränsningen.
  • EU-medborgare kommer inte att träffas av begränsningsregeln, för dessa sker redan en avräkning av föräldrapenningen i de fall de fått motsvarande förmån i ett annat land.

Som Altinget har berättat har statens särskilda utredare Lars Ahrrenius sett över frågan om föräldraförsäkringen bör begränsas för föräldrar som kommer med sina barn till Sverige. Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S)

Dokumentation

SOU - BESLUTSKEDJAN

 Vad händer nu?

  • Ärendet skickas ut på remiss, sista datum att lämna synpunkter är 2 januari 2017. Därefter ska regeringen fatta beslut om en proposition som ska lämnas över till riksdagen. Förändringarna föreslås träda i kraft 1 juli nästa år.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00