Folkpartiets förändringsprocess börjar i dag

POLITIK. När Folkpartiet Liberalerna blir enbart Liberalerna är det enligt partiledningen en del av det första steget i den största politiska förnyelsen i partiets historia. I dag, fredag, inleder partiet sitt landsmöte.  

– Vi är det enda partiet som har liberalismen i vårt DNA, sade Jan Björklund tidigare i veckan vid en träff med riksdagsjournalister, angående namnbytet och påpekade att ett syfte är att partiets ideologiska grund ska framgå i namnet.

Migrationsuppgörelsen som allianspartierna ingick tillsammans med regeringen i slutet av oktober innebar att Folkpartiet har bundit sig vid politiken som ingår i förslaget, vilket även speglas i partistyrelsens yttrande inför stämman. Vid en pressträff inför landsmötet menade dock partisekreteraren Maria Arnholm att det ändå är ett ämne som kan komma att debatteras flitigt när partiet möts i helgen.

Bland motionerna som landsmötet ska rösta om finns bland annat förslag som är kritiska mot tillfälliga uppehållstillstånd. Där finns ett visst motstånd inom partiet men samtidigt påpekar partistyrelsen i sitt yttrande att det finns begränsat med utrymme att bedriva en annan politik på grund av migrationsuppgörelsen.

Login