"Vi har inte lovat att flytta ut 10 000 jobb"

FÖRVALTNING. Det finns ingen siffra för hur många statliga jobb som ska flyttas ut från Stockholm, enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S). Men fler flyttbesked väntar.

Foto: Riksdagen
Johanna AlskogMattias Croneborg

10 000 jobb på statliga myndigheter ska flyttas från Stockholm ut i landet. Det var ett av förslagen från den parlamentariska Landsbygdskommittén, ett förslag som kommittén dessutom lyfte fram som extra viktigt.

Men någon sådan exakt siffra vill inte civilminister Ardalan Shekarabi (S) binda sig vid.

– Vi har inte lovat att flytta ut 10 000 jobb. Det är ett utredningsförslag, sade han vid en pressträff med riksdagsjournalister på tisdagen.

Fler besked kommer

Så här långt har regeringen beslutat att E-hälsomyndigheten ska flyttas till Kalmar och Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad. Fler flyttbesked kommer, lovar Ardalan Shekarabi.

Frågar du en moderat som är aktiv i storstan, så kan den ju ha lite annorlunda uppfattning.

Ulf Berg om partiets syn på omlokalisering av myndigheter från Stockholm

– Ja, det kommer att komma besked om fler myndigheter som ska flyttas. Det är en process som pågår under hela mandatperioden, sade han.

Regeringen har överhuvudtaget inte något siffersatt mål för hur många statliga jobb som ska flyttas från huvudstaden, enligt Shekarabi. Det handlar om att på ett seriöst sätt utreda vilka orter som har goda möjligheter och att se hur det går att bygga "kluster av myndigheter", säger Shekarabi.

Den parlamentariska Landsbygdskommittén, där samtliga riksdagspartier fanns representerade, var dock enig om siffran 10 000 tjänster under en period på 5-7 år.

Enligt Vänsterpartiets ledamot i kommittén, Håkan Svenneling, var just siffran 10 000 viktig.

– Ja, det är den storleken som det handlar om, säger han till Altinget.

10 000 är mindre än 10 procent av de myndighetsjobb som i dag finns i storstadsregionen, påpekar Svenneling. Han menar också att det är 18 000 för många jobb i Stockholmsregionen i förhållande till befolkningen.  

Tre typer av flytt

Han anser att det handlar om tre typer av omlokaliseringar. Den första är att flytta hela, befintliga myndigheter. Det andra är att myndigheter som i dag har anställda över hela landet viktar om till fördel för kommuner utanför Stockholmsregionen. Den tredje typen är att vissa servicefunktioner, som kan spänna över flera eller alla myndigheter, flyttar ut.

– Statens servicecenter tittar på vilka servicefunktioner det kan vara. De ska vara klara i mars, säger han.

För Moderaterna däremot är just siffran 10 000 av mindre vikt. Siffrans betydelse är att påvisa att omlokaliseringar ska ske, säger Ulf Berg som nyligen lämnade uppdraget som riksdagsledamot och i dag är oppositionsråd i Dalarnas läns landsting.

– För mig är siffran inte viktig. Det viktiga är att det genomförs utan att man tappar service, att det sker med rim och reson, säger han till Altinget och fortsätter:– Det är viktigt att statliga jobb tillkommer i hela Sverige. Akademiska jobb ute i landet växer inte på träd.

Vare sig Ulf Berg eller Håkan Svenneling är av uppfattningen att det är dyrt att omlokalisera statliga myndigheter.

– Har man kunnat lägga 8 000 av nya myndighetsjobb i Stockholm de senaste 10 åren borde det gå utan större kostnader, säger Håkan Svenneling.

Svenneling menar också att för en del stora myndigheter skulle flyttkostnader utgöra en relativt liten del av budgeten. Han hänvisar också till Danmark, där de myndigheter som har omlokaliserats har fått extra bidrag från staten.

Stockholm dyrt för myndigheter

På lång sikt är det billigare för en myndighet att ligga utanför Stockholm, enligt Ulf Berg.

– Du sänker dina kostnader. Du har inte samma personalsnurr och inte lika höga lokalkostnader, säger han.

Längtan efter att få en statlig myndighet till sin del av landet brukar vara stor hos lokalpolitiker och landshövdingar. Ulf Berg vill inte peka ut någon särskild myndighet som skulle passa extra väl i Dalarna och om det pågår någon lobbying mot regeringen vet han inte.

– Från Dalarna känner jag inte till något. Det är om Socialdemokraterna här har sina kanaler in i regeringen, säger Ulf Berg.

Dokumentation

Myndighetsjättarna

  • Största myndigheten är Polismyndigheten med över 30 000
  • Försvarsmakten kommer därefter med cirka 21000 anställda.

Cirka 10 000 anställda har följande myndigheter:

  • Arbetsförmedlingen,
  • Försäkringskassan
  • Kriminalvården 
  • Skatteverket

Alla dessa sex myndigheter har personal runt om i landet


Nämnda personer

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

Håkan Svenneling

Riksdagsledamot (V), utrikespolitisk talesperson
Pol. kand (Karlstads uni., 2007)

Ulf Berg

Regionråd i Region Dalarna
Polis (Polishögskolan 1977)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00