FHM får kritik av ChefsJO

Chefsjustitieombudsmannen kritiserar nu FHM för att inte skyndsamt lämnat ut handlingar till journalister. De kritiseras även för att inte ha gett formella beslut som går att överklaga.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Josefin Lingström

En journalist på TV4 anmälde Folkhälsomyndigheten (FHM) till Justitieombudsmannen (JO) för brott mot tryckfrihetsordningen under förra våren. Anmälan gäller det sätt som myndigheten hanterat begäran om allmänna handlingar från journalister. 

Det ska bland annat ha förekommit att FHM har hävdat sekretess på allmänna handlingar och sedan omöjliggjort överklagande då myndigheten inte fattat ett formellt beslut med en besvärshänvisning. Dessutom ska FHM, enligt anmälaren, hävdat att det kostar pengar för handlingar som egentligen skulle varit kostnadsfria.

När det förekommit långa väntetider för att få ut handlingar, har FHM hänvisat till att de är under hög arbetsbelastning under pandemin. Men myndigheten har fått ökade anslag och bör ha fått ordning på hanteringen av handlingar ett år in i pandemin, enligt anmälaren.

Kritik från ChefsJO

Nu kommer kritik från JO mot brister i myndighetens handläggning av framställningar om allmänna handlingar. ChefsJO Erik Nymansson skriver i beslutet att över en månads väntetid på en allmän handling från FHM inte är skyndsamt, som lagen kräver.

Dessutom ges kritik mot att det tog för långt tid att få ett beslut från myndigheten som gör att det går att överklaga.

”För dessa brister förtjänar myndigheten kritik.” Skriver ChefsJO.

Nämnda personer

Erik Nymansson

Chefsjustitieombudsman
jur. kand. (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00