Debatt

EU måste straffa korrupta regeringar

Medlemsstater i EU går emot unionens värderingar. Rättsstatsprincipen och medborgares grundläggande mänskliga rättigheter inskränks. EU måste använda de verktyg som finns och straffa korrupta regeringar, skriver Abir Al-Sahlani (C).

”Att medlemsländer bryter mot grundprinciperna för ett medlemskap borde vara fullt tillräckligt, annars är det något fel på systemet som vi måste ändra på.”
”Att medlemsländer bryter mot grundprinciperna för ett medlemskap borde vara fullt tillräckligt, annars är det något fel på systemet som vi måste ändra på.”Foto: Guillaume Périgois/Unsplash
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Europa 2021 finns det tyvärr medlemsstater som, trots att de har förbundit sig till att följa EU:s värderingar, inte drar sig för att överträda och inskränka både rättsstatsprincipen, medierna och sina medborgares mänskliga rättigheter. Medlemsstater som använder EU som en bankomat – men som inte uppfyller sin del av avtalet.

Orbán hoppar av tåget

För att bli en del av EU så ska man dela unionens värderingar om frihet, demokrati, allas lika rätt inför lagen, mänskliga rättigheter med alla människors lika värde – oavsett sexuell läggning, könsidentitet, hudfärg eller etnicitet. Orbán visade att han har hoppat av det tåget när han i ett utspel nyligen sa att han vill starta en egen partigrupp i parlamentet – med partier som varken vill ha migranter, multikultur eller ”HBTQI-ideologi”. Om man inte vill ha multikultur eller följa gemensamma värderingar om allas lika värde, så tillhör man fel klubb. EU:s motto lyder specifikt ”enade i mångfald”. Så enkelt är det.

Går emot rättsstatsprincipen

Ett medlemsland förbinder sig också till att följa rättsstatsprincipen – med självständiga domstolar och en verkställande offentlig makt, med garantier mot statligt maktmissbruk. Länder som Bulgarien, Kroatien, Slovakien, Rumänien och Polen går i motsatt riktning: i Polens domstolar ser man nu partitrogna domare i toppen. Vilken rättssäkerhet leder det till?

Länder som Ungern och Polen ska inte kunna använda EU som en bankomat - med svenska skattemedel.

Abir Al-Sahlani (C)
Europaparlamentariker

Tyvärr bryter Polen och Ungern också mot grundläggande mänskliga rättigheter. Polen har utlyst HBTQI-fria zoner i närmare en tredjedel av landet: i praktiken får man inte visa sin kärlek till en partner av samma kön, eller sin könsidentitet. HBTQI-personer fruktar för sina liv när hatet sanktioneras från regeringen. Ungern har å sin sida förbjudit samkönade äktenskap, förbjudit samkönade från att adoptera, tagit bort rätten att ändra juridisk könstillhörighet och förbjudit transpersoner från att göra militärtjänst.

”Använd de verktyg som finns”

För att kunna utöva påtryckningar på länder som leds av korrupta regeringar som inte respekterar den fria rättsstaten, så antog EU regler i oktober 2020 som gör det möjligt att stoppa utbetalningar från EU:s budget till medlemsländer som inte följer rättsstatsprincipen. Den så kallade rättsstatsmekanismen trädde i kraft från och med den 1 januari i år.

Trots att mekanismen nu finns på plats så används den inte – under förevändning att Ursula von der Leyen inte tycker sig ha lagen på sin sida. Det håller inte. Det är dags att EU-kommissionen vågar använda de verktyg som finns. Att medlemsländer bryter mot grundprinciperna för ett medlemskap borde vara fullt tillräckligt, annars är det något fel på systemet som vi måste ändra på.

Som väntat kommer nu både Polen och Ungern att överklaga mekanismen till Europeiska unionens domstol, ett förfarande som kommer att fördröja möjligheten att använda rättsstatsmekanismen i praktiken med sannolikt minst ett år, vilket riskerar att reducera verktyget till en pappersprodukt. Det är inget mindre än en fars – som vi tillåter att pågå. Medlemsstaterna ser att EU-kommissionen står handfallna och att hoten om innehållna medel är tandlösa.

Sätter hård press

Jag, Centerpartiet och Renew Europe har därför drivit på hårt för att Europaparlamentet ska ställa sig bakom att vidta rättsliga åtgärder mot kommissionen om de inte använder sig av mekanismen utan dröjsmål – vilket en överväldigande majoritet i Europaparlamentet – 529 för, 148 emot, 10 nedlagda röster – nu har röstat för.

Sveriges regering måste nu å sin sida se till att sätta hård press på rådet för att mekanismen ska tas i bruk. Länder som Ungern och Polen ska inte kunna använda EU som en bankomat – med svenska skattemedel. Om inte regeringen sätter hårt mot hårt här – vilken trovärdighet har då EU – eller Sverige, när det kommer till demokrati och mänskliga rättigheter?

Nämnda personer

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00