Ek: "I varenda buske ska det finnas en centerkrets"

PÅVERKAN. Cuf:s ordförande om varför de inte hymlar med att de är lobbyister. Och vilka utmaningar han ser för förbundet.

Foto: Cuf
Johan Manell

Altinget har träffat Centerpartiets Ungdomsförbunds (Cuf) ordförande Magnus Ek i en intervju om politisk påverkan.

Centerpartiets ungdomsförbund har en hundraårig historia. Förbundets arbete vilar på tre ben. Man vill vara en del av samhällsdebatten, påverka dagens makthavare och leverera morgondagens makthavare. För att lyckas med det förstnämnda har man en bred ansats. Man vill synas i såväl traditionella medier som sociala medier. Synas i de stora tidningarna och tv men också i regionala-, lokala- och facktidningar.

– Vi ska finnas där folk debatterar politik. Vi har ett uppdrag och ett syfte att ta in ungdomar i samhällsdebatten, säger Magnus Ek.

Lobbyarbete

I sitt arbete att påverka moderpartiet har Cuf satt upp tydliga mål för vad och hur mycket man vill få igenom. Man bestämmer exempelvis hur många motioner man ska lägga till Centerstämman och hur många av dessa som ska gå igenom.

Det är inget konstigt att vi lobbar Centerpartiets riksdagsledamöter, partistyrelse och stämma om vi bara är öppna med vad vi gör och hur vi gör det.

Magnus Ek
Ordförande Cuf

– Vi måste kunna mäta det. När jag går tillbaka till medlemmarna och försöker förklara vad vi har för påverkan måste man kunna peka på någonting konkret, säger Ek.

Förbundet skriver också förslag på riksdagsmotioner till Centerpartiets riksdagsledamöter. Och hymlar inte med att man bedriver lobbyarbete.

– Ordet lobbyist har kanske en dålig klang i Sverige. Det är inget konstigt att vi lobbar Centerpartiets riksdagsledamöter, partistyrelse och stämma om vi bara är öppna med vad vi gör och hur vi gör det. Sen får de ta våra förslag om de vill eller förkasta dem om de vill, säger Magnus Ek.

Välja strider

CUF har flera politikförslag som är mer långtgående än Centerpartiets. Ungdomsförbundet vill bland annat se fri invandring, legalisera cannabis och införa en läroplikt i stället för en närvaroplikt i svenska skolor. Magnus Ek menar att det är naturligt att ett ungdomsförbund har visioner i sitt program. Även om de inte kommer att kunna uppfyllas inom överskådlig framtid.

– Besluten som fattas på vår stämma måste komma från våra medlemmar. Det handlar inte om taktik utan det handlar om vad vi tror är rätt och bäst för samhället. Vi har förslag som är lättare att få igenom och förslag som är svårare att få igenom. Man måste ha en avvägning. Var är det vi kan flytta fram Centerpartiets positioner eller var är det vi kan flytta fram samhällsdebatten i Sverige.

Moderpartiet

För Cuf, liksom för övriga ungdomsförbund, finns också en avvägning i hur man arbetar för att påverka partiet utan att skada det. Eks lösning på problemet är att förhålla sig konstruktivt.

– Om jag kritiserar Centerpartiet så ska jag göra det för att jag hade en tanke att göra det bättre och i någon mån ska jag kunna säga att jag hade gjort det själv om jag var i det läget. Inte bara skrika på någon barrikad någonstans.

Samtidigt räds han inte att ta konflikten när det behövs.

– En stor del av mitt uppdrag är att vara vakthunden om Centerpartiet skulle tappa det någon gång och säga att det här vågar vi inte driva. Då måste vi från Cuf vara med och säga att det här är rätt, säger han.

Utmaningar

Den kanske största utmaningen för Cuf menar Magnus Ek är det tredje benet, att leverera morgondagens makthavare. Även om Cuf, enligt Ek, är en bra väg att gå tycker han att man måste se över hur man ska få in fler i politiken.

– Länge var det så att du blev centerpartist om du var bonde, barn till en bonde, eller vän med någon av de första kategorierna. Det är inte helt sant men inte särskilt långt ifrån sanningen. Det har lett till en del problem. Vi har haft få utlandsfödda vilket jag tycker är katastrofdåligt och det har lett till att vi har varit dåliga att ta tillvarata unga. När vi har ett samhälle som förändras har vi varit dåliga på att ändra strukturen i partiet, säger han.

Få in fler

För att klara representationen måste man också se över möjligheten att få in fler ”från sidan”, menar Ek. Han vill se valberedningar som är objektiva och inte bara är nätverkarvänner och att partiet tittar riktat på mångfaldsproblematiken. Han vill också se att fler ska kunna påverka utan att vara medlemmar.

– Kombinera den tröga organisationen med ett mer lättflyktigt sätt att påverka. Att man till exempel ska kunna gå in och vara aktiv via ett sakpolitiskt nätverk, säger han.

Till syvende och sist kokar det ned till en väldigt en enkel lösning.

– Vi måste bli bättre på att fråga: vill du vara med? I varenda buske ska det finnas en centerkrets, säger han.

Valår

När vi snart går in i valår kommer Cuf att hjälpa partiet att kampanja. Grunden i politiken har fastslagits på partistämman. Nu återstår att välja sina prioriteringar. Men klart är i alla fall att Cuf gärna ser en Alliansregering med Centerpartiet i regeringsställning efter valet. Även om det kommer att påverka ungdomsförbundets arbete.

– Man har en friare roll i opposition men det är mycket tråkigare. Jag hade alla dagar i veckan bytt den rörelsefrihet man har i opposition mot den praktiska möjligheten att påverka som man har i regering, säger Magnus Ek.

Samma träd

Magnus Ek menar att arbetet för Cuf på sätt och vis har försvårats på senare år. Detta eftersom de numera ligger närmare varandra än på mycket länge. På sätt och vis kanske inte det är så konstigt när man hör Magnus Ek beskriva förhållandet mellan Cuf och Centerpartiet.

– Mer än vissa andra hänger vi samman i samma rörelse. Vi är snarast två grenar på samma träd.

 

* Siffror från 2016. Källa: MUCF och Aftonbladet

Dokumentation

Cuf:s senaste ordförande:

2015- : Magnus Ek

2011-2015: Hanna Wagenius

2007- 2011: Magnus Demervall (Andersson)

2002-2007 : Fredrick Federley

1999-2002: Malin Svensson

Magnus Ek

Ålder: 23

Född: Gryt, Östergötland

Utbildning: Påbörjad agronomutbildning

Övriga uppdrag: Partistyrelseledamot och kyrkopolitiker i kyrkomötet


Nämnda personer

Magnus Ek

Tidigare ordförande Hela Sverige ska leva

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00