Efter tolv år – Centerpartiets partisekreterare kliver av

Michael Arthursson tillträdde som partisekreterare året innan Annie Lööf valdes till ny partiledare. Nu kliver Centerpartiets toppnamn av samtidigt, vid den extra partistämman i februari.

Vem som efterträder Michael Arthursson som Centerpartiets partisekreterare ska partistyrelsen bestämma efter valet av ny partiledare i februari.
Vem som efterträder Michael Arthursson som Centerpartiets partisekreterare ska partistyrelsen bestämma efter valet av ny partiledare i februari. Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Det var i slutet av 2010 som Michael Arthursson utsågs till Centerpartiets partisekreterare, en post han lämnar vid partiets extrastämma i februari. 

– Valet i år blev inte alls den framgång vi hade hoppats på. Det krävs en grundlig analys och förnyelse på många områden. Samtidigt vet vi att Centerpartiet kan klara ut mycket tuffa lägen, säger han i ett pressmeddelande.

C landade på 6,71 procent i höstens val och tappade därmed 7 mandat. Michael Arthursson har varit partisekreterare genom tre riksdagsval och två val till Europaparlamentet.

– Under 2013 och 2014 låg vi länge på eller under spärrgränsen till riksdagen, men lyckades 2014 med såväl EU-val som riksdagsval som överträffade alla förväntningar. Fyra år senare, 2018, gjorde vi det bästa riksdagsvalet på 30 år. Året efter, 2019, blev det bästa EU-valet någonsin för Centerpartiet med 10,8 procent av rösterna, säger Arthursson.

Partistyrelsen ska utse efterträdare

Michael Arthursson ledde på 1990-talet Centerpartiets arbete i Stockholm och var sedan med och grundade tankesmedjan Fores där han satt som styrelseordförande till 2010. På 1980-talet var han förbundssekreterare för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf.

Efter partistämman den 2 februari kommer Centerpartiets partistyrelse att utse Arthurssons efterträdare. Stämman är extrainsatt då partiet ska välja en ny partiledare, efter att Annie Lööf i höstas meddelade sin avgång.

– Michael, eller Micke, har varit en klippa och trygghet för mig under hela min partiledartid. (...) Vi har hörts nästan varje dag i över 11 års tid och har hela tiden sporrat varandra att ta nästa steg för att förbättra inte bara vårt parti utan också Sverige som land. (...) Det känns naturligt att vi båda nu lämnar över till nya krafter efter extrastämman och jag vill rikta ett varmt tack till Mickes mångåriga arbete som Centerpartiets partisekreterare, säger Annie Lööf.

Nämnda personer

Michael Arthursson

Partisekreterare Centerpartiet, medgrundare av och tidigare styrelseordförande för Fores

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget