Domstol skeptisk till ny granskning av polis

RÄTTSVÄSEN. Svea hovrätt ifrågasätter om det behövs en ny myndighet för att granska polis och kriminalvård. Domstolen anser att dagens tillsyn fungerar väl. 

Foto: Foto:Polisen
Per-Anders Sjögren
Fakta

Förslaget om ny tillsynsmyndighet

  • Den nya myndigheten – Tillsynsmyndigheten för polisen och kriminalvården – ­ska börja sitt arbete den 1 januari 2017, enligt förslaget från den kommittén där samtliga riksdagspartier är representerade.
  • Enligt partierna i kommittén behövs en fristående granskning av polisen och kriminalvården då myndigheterna ansvarar för att upprätthålla rättssäkerhet, demokratisk kontroll och förtroende för rättsväsendet.
  • Den nya myndigheten ska granska att Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Kriminalvården följer de lagar och regler som gäller för verksamheten.
  • Myndigheten kommer inte ägna sig åt brottsutredning, exempelvis om enskilda poliser misstänks. Det är en fråga för åklagare och avdelningen för interna utredningar. 
  • Fokus ska ligga på ärenden som är särskilt ingripande för den enskilde. Det kan handla om förhållande på häkten och anstalt eller hur polisen har använt våld i en situation.
  • Den nya granskningsmyndigheten kommer inte att ha några sanktioner att ta till mot de myndigheter som begått fel. De som kritiserats ska dock redovisa vad de har gjort för att rätta till bristerna.
  • Om myndigheterna inte följer en uppmaningen att lämna information till granskarna kan de tvingas att betala ett vite. Kommittén var dock oenig i den frågan och ledamöterna från S, MP och V ansåg att förslaget går emot principen att staten inte ska åläggas ett vite.  

I somras föreslog en enig parlamentarisk kommitté att en helt ny fristående myndighet ska granska hur den öppna polisen, Säkerhetspolisen och Kriminalvården sköter sina uppgifter. Därmed finns det ett brett

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - REMISSVAR

Vad händer nu?

Regeringen ska ta ställning till de synpunkter som remissinstanserna har lämnat på utredningens förslag innan den går vidare och lägger fram ett eventuellt lagförslag. Remisstiden för utredningen går ut den 15 oktober.

Utredningen: SOU 2015:57


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00