Debatt

Dioukarev (SD): Avslå förslaget – avskriv inte skulden

DEBATT. Ett medgivande till Somalias skuldavskrivning kan få en prejudicerande effekt. Signalen blir att systemet och IMF-fordringar inte kan betraktas som säkra. Vi avslår förslaget med förhoppningen om att fler partier sluter upp, skriver Dennis Dioukarev (SD).

"Riksbanken föreslår i en framställning till riksdagen att banken deltar i en finansieringslösning för att avskriva Somalias skuld till Internationella valutafonden (IMF)."
"Riksbanken föreslår i en framställning till riksdagen att banken deltar i en finansieringslösning för att avskriva Somalias skuld till Internationella valutafonden (IMF)."Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Dennis Dioukarev (SD)
Riksdagsledamot 


Riksbanken föreslår i en framställning till riksdagen att banken deltar i en finansieringslösning för att avskriva Somalias skuld till Internationella valutafonden (IMF).

Skadar trovärdigheten

Vi ser en betydande risk för att ett medgivande till skuldavskrivningen kommer ha en prejudicerande effekt för framtida behandlingar av likartade ärenden. Signalen till omvärlden blir oundvikligen att systemet som sådant och IMF-fordringar inte kan betraktas som säkra.

Ytterst handlar det om att bibehålla förtroendet för IMF som kreditgivande institution men också om vilken standard som sätts för skuldsatta stater med låg kreditvärdighet inom valutafondens verksamhet.

Om skuldavskrivningen för Somalia blir realitet kan incitamenten för en annan stat på ekonomiskt obestånd påverkas på ett sådant vis att amorteringsviljan försvagas. Detta riskerar i förlängningen att skada trovärdigheten för hela systemet.

En misslyckad indrivning

Om skuldavskrivningen för Somalia blir realitet kan incitamenten för en annan stat på ekonomiskt obestånd påverkas på ett sådant vis att amorteringsviljan försvagas.

Dennis Dioukarev (SD)
Riksdagsledamot 

Den största risken föreligger dock i ett minskat förtroende för det internationella samfundet i allmänhet och IMF i synnerhet. I ett politiskt landskap präglat av ett nedtrappat amerikanskt engagemang inom internationella organisationer blir skuldavskrivning ytterligare ett motiv till fortsatt kritik från tongivande länder.

Ett förlorat förtroendekapital för IMF skulle följaktligen öka osäkerheten kring det internationella samarbetet och försvåra behandlingen av ärenden inom ramen för utlåningsverksamheten.

Dennis Dioukarev (SD). 
Dennis Dioukarev (SD).  Foto: Sverigedemokraterna

I ett scenario där IMF:s motpart i stället är en insolvent stat av större relevans för den globala ekonomin än i det aktuella fallet, kompliceras framtida beslut om skuldavskrivning om IMF redan har en dokumenterad historik av misslyckad skuldindrivning. Hur man väljer att hantera Somalias skuldsituation får således konsekvenser för framtiden.

Medel från reservkonton

Vidare är det inte första gången riksdagen tar ställning till ett ärende om skuldavskrivning inom ramen för IMF:s verksamhet. År 2008 beviljades Riksbanken av riksdagen att betala av en del av Liberias skuld till IMF på 56,7 miljoner kronor, omräknat i dagens penningvärde. Det är därmed befogat med kritik mot IMF:s riskbedömningar avseende utlåningsverksamheten, som nu resulterat i att medlemsländernas medel från respektive reservkonton återigen måste tas i anspråk.

SD avslår förslaget

Sverigedemokraternas mandat av det svenska folket är att förvalta medborgarnas skattemedel ansvarsfullt och prioritera nödvändiga reformer och investeringar för en stärkt välfärd och ökad trygghet i hela landet.

Behoven av satsningar inom vård, omsorg och rättsväsende är akuta och därför vore det ansvarslöst att skänka bort en fordran som Riksbanken har på IMF. Även om medlen är bundna och utom räckhåll för politiska omprioriteringar, kan vi inte låta de gå till att finansiera avskrivning av den skuld som Somalia har gentemot IMF.

Sverigedemokraterna kommer därför avslå förslaget i finansutskottet med förhoppningen om att fler partier sluter upp för att värna det internationella samarbetet och ta ansvar för svenska skattemedel.

Nämnda personer

Dennis Dioukarev

Riksdagsledamot (SD)
Civilekonom (Linnéuniversitetet, 2014)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00