Detta händer i riksdagen i dag

Denna "Superonsdag" bjuder på flera viktiga avgöranden i riksdagen. Läget klarnade dock avsevärt efter överenskommelsen mellan V och S på tisdagskvällen. Detta är vad partierna och deras ledamöter har att ta ställning till i dag. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sanna Rayman

Den gångna mandatperioden har erbjudit många spännande ögonblick och omröstningar i riksdagen, inte minst den misstroendeomröstning i juni då Stefan Löfven blev den första sittande statsministern att fällas av ledamöterna.

I dag prövas Magdalena Andersson som förslag till ny statsminister. Omröstningen sker klockan 9.00 och utgången av voteringen klarnade rejält under tisdagskvällen efter att Magdalena Andersson och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar suttit i förhandlingar och slutligen meddelade att en överenskommelse (pdf) hade nåtts, vilket V lät hälsa också på Twitter.

Centerpartiets besked 

Sedan tidigare har Centerpartiet meddelat att de tänker rösta gult i statsministeromröstningen, det vill säga tolerera Magdalena Andersson. Det beskedet kom i samband med att Centerpartiet och regeringen kom överens om skogspolitiken och strandskyddet för några veckor sedan

Samtidigt finns det ett villkor från Centerpartiet som har formulerats och tolkats bitvis olika. Nooshi Dadgostar har sedan sommaren beskrivit C-kravet som ett ”samtalsförbud”, men Centerpartiet självt har under hösten beskrivit det som att man primärt önskar att Socialdemokraterna inte ska budgetförhandla med V. 

– Vi har inget samtals- eller förhandlingsförbud med någon, det är fritt fram att samtala och förhandla med vem som i riksdagen, sade exempelvis C-ledaren Annie Lööf till TT/SvD efter partiledardebatten i riksdagen i september. 

Pensionsöverenskommelsens påverkan

Lööf sade vid samma tillfälle att ”den budget som regeringen lägger måste vara lutad mot mitten”. Om detta fortsatt är linjen som gäller från C kommer partiet troligen hålla kvar vid tidigare besked och rösta gult vid omröstningen om Magdalena Andersson. 

Det som kan förändra detta är om C tycker att pensionsöverenskommelsen mellan regeringen och V innebär att S frångår en tidigare samsyn med C, i och med att överenskommelsen påverkar om inte nästa års budget, så åtminstone budgeten för 2023. 

Centerpartiet ville under tisdagskvällen inte lämna några kommentarer. 

Altinget livesänder omröstningen om Magdalena Andersson här.

Därefter budgetomröstning

Statsministeromröstningen är emellertid inte det enda som riksdagen har att ta ställning till denna onsdag. Klockan 16 på eftermiddagen väntas ledamöterna även rösta om rambeslutet för statens budget för 2022. (Samt senare även om höständringsbudgeten för 2021.)

I normala fall skulle en underkänd budget för 2022 medföra att en statsminister avgår eller utlyser extra val. Det är dock inte möjligt nu, då den sittande regeringen är en övergångsregering.

På måndagen blev det dessutom klart att det budgetförslag som finansutskottet förordar inte är regeringens proposition, utan Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas förslag, som alltså därmed blir huvudförslaget vid dagens votering.

Närmare mål

Vill det sig illa för Magdalena Andersson i dag kan hon alltså väljas till statsminister på morgonen, bara för att se sin budget falla i voteringen på eftermiddagen. Detta då omröstningarna följer olika röstningsregler. Andersson behöver därför aktivt stöd för sin budget från såväl Vänsterpartiet som Centerpartiet för att få den igenom riksdagen. 

Scenariot att Anderssons budget faller dock något mindre troligt i går, eftersom Vänsterpartiet nu har lovat att Andersson kan räkna med partiets stöd i båda de viktiga omröstningarna. Det beskedet tog S-ledaren ett steg närmare mål. 

Centerpartiet har däremot inte utfäst något löfte om budgetomröstningen. Expressen har dock skrivit om källor som berättat att Lööf redan i samband med sommarens regeringskris lovade att stödja S-MP-budgeten. Men även den omständigheten är oklar - och möjligen än mer så efter beskedet om pensionsöverenskommelsen. 

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00