Det talade Zelenskyj om i riksdagen – så reagerar partiledarna

Riksdagen var fullsatt när Zelenskyj talade på länk från Ukraina. Fler sanktioner mot Ryssland och förhoppningar om ett EU-medlemskap var några saker som lyftes. Partiledarna Altinget talat med håller med den ukrainske presidenten.

Zelenskyj talade inför en fullsatt riksdag.
Zelenskyj talade inför en fullsatt riksdag.Foto: Paul Wennerholm

Plenisalen var fullsatt under Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tal. På åhörarläktaren satt ambassadörer och tjänstemän tillsammans med journalister och fotografer. I mitten av åhörarläktaren satt Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk som många gick fram till för att hälsa innan presidentens tal började. 

Externa talare i riksdagen är väldigt ovanligt. Anledningen till att Zelenskyj fick tala var för att talmannen och partiernas gruppledare kom fram till att presidenten skulle få tala under en särskild sammankomst.

Sveriges del i konflikten

Zelenskyj började sitt tal med en hyllning till färgerna blå och gult. Färgerna som både pryder Sveriges och Ukrainas flagga och något som Zelenskyj nämnde som färger associerade till frihet. Att både Sverige och Ukraina har färgerna blå och gult är däremot ingen slump sade Zelenskyj, utan öde då vi står tillsammans i konflikten mot Ryssland. 

Han tackade Sverige för stödet vi skickat till Ukraina och gick sedan in på det han menar är krigsbrott Ryssland utfört i Ukraina. Exemplen han gav var bombningar av utbildningsplatser och förskolor. För att undvika att något annat land ska komma undan med något liknande i framtiden, så tryckte Zelenskyj på vikten av att döma Ryssland i en tribunal.

I talet nämndes bland annat säkerhetsläget i Sverige, så som Gotlands militärt strategiska läge. En ockupation av Gotland har till och med diskuterats på rysk TV sade presidenten i sitt tal.

Nödvändiga sanktioner

Sanktioner är enligt Zelenskyj det enda som Ryssland förstår och i talet nämnde han sanktionspaket som något vi måste fortsätta med. President Zelenskyj uppmanade svenska företag att stänga ner all verksamhet i Ryssland, men också att Sverige som land inte ska ta emot ryska fartyg eller olja. 

– Hans uppmaning om att vi måste utesluta Ryssland från den internationella handeln och att inte finansiera krigsmakten genom gas och olja, det är det enda maktspråket som Ryssland förstår. Nu måste bara svenska politiker gå vidare. Det viktiga är att Sverige fattat beslut om att bidra med humanitär och militär hjälp till Ukraina, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till Altinget. 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund håller med om att sanktioner mot rysk energi är ett viktigt steg för att förhindra Ryssland.

– Han säger att sanktionerna måste utvidgas och han säger att varje tunna olja som säljs från Ryssland till Sverige, stärker Putins krigsinsatser mot Ukrainas folk. Så där måste vi klara av att sätta ett totalt stopp för rysk energi, säger Per Bolund till Altinget.

Framtiden för Ukraina

Zelenskyj ville inte kalla ukrainska flyktingar för flyktingar eftersom han menar att de flesta som flytt Ukraina kommer återvända när kriget är slut. 

Slutligen presenterade Zelenskyj ett förslag om att bygga upp Ukraina efter kriget. Han vill tillsammans med svenska företag, arkitekter och medborgare göra Ukraina till ett storslaget land efter kriget. 

Framtiden för Ukraina ligger enligt Zelenskyj i EU. Krigandet som ukrainare utstått är inte bara för att skydda Ukraina, utan även för säkerheten i Europa sade Zelenskyj. Ukraina förtjänar enligt Zelenskyj att bli en fullvärdig EU-medlem, något som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller med om.

– Jag tycker det är viktigt att vi har som vision att släppa in Ukraina, jag anser att vi ska prioritera det som nästa land som bör få EU-medlemskap, säger Nyamko Sabuni till Altinget.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är också positiv till ett ukrainskt EU-medlemskap, men inte lika positiv som Sabuni.

– Jag tycker definitivt att vi ska erbjuda EU-medlemskap om de önskar det. Just nu är det inte mer EU-byråkrati som Ukraina behöver, men jag anser att det är viktigt att Sverige signalerar att vi ser positivt på ett ukrainskt medlemskap och att vi tar de första stegen även om vägen är lång, säger Ebba Busch till Altinget.

Nämnda personer

Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president
Juridik och ekonomi (Kryvyy Rih Economic Institute)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00