Det sker i EU under svenska ordförandeskapet

Krig, klimat och energi är de tre huvudnyckelord som EU:s organ i Bryssel kommer att behöva hantera under de kommande månaderna. Altinget har kikat i kristallkulan och tipsar om frågor du bör hålla koll på under våren 2023.

EU visar
vägen. Den 1 januari 2023 införlivades Kroatien i EU:s gränssamarbete Schengen
och eurovalutasamarbetet. Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic tog emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. <br>
EU visar vägen. Den 1 januari 2023 införlivades Kroatien i EU:s gränssamarbete Schengen och eurovalutasamarbetet. Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic tog emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Foto: Christophe Licoppe, European Union, 2023
Christina Kullmann Five

Den 1 januari 2023 anslöt Kroatien till Euro- och Schengensamarbetet. Även om Kroatien har varit medlem i EU sedan 2013 är det först nu som landet har kvalificerat sig för att bli en del av euroområdet. Det innebär att kroater nu fritt kan resa utan pass till EU, och att landets valuta kallas euron. Kanske kommer vi att se fler människor söka närmare band till EU 2023 som en reaktion på kriget i Ukraina. Exempelvis bestämde sig danskarna för att gå med i EU:s försvarssamarbete förra året.

– Efter två tuffa år av pandemi och med den ryska invasionen som fortfarande rasar i Ukraina är det här den tid då europeiskt ledarskap behövs som mest, sade EU-parlamentets talman Roberta Metsola när EU-institutionerna presenterade sin deklaration om gemensamma prioriteringar för 2023 och 2024 i december.

Kriget i Ukraina och dess efterdyningar kommer naturligtvis att trumfa alla planer som görs nu. Och EU kommer i framtiden att ägna mycket tid åt att hantera krigets konsekvenser, såsom sanktioner mot Ryssland, stöd till Ukraina och mottagande av flyktingar. I den gemensamma förklaringen från EU-institutionerna anges dock vilka ytterligare initiativ som kommer att prioriteras:

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00