Debatt

Det går inte att lita på SD:s instinkter

Det är sant att Sverigedemokraterna just nu inte driver en tydlig politisk kontroll över public service, men det går inte att lita på att de inte kommer att ta chansen att påverka public service om de får makt. Det skriver Olle Wästberg i en replik.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Olle Wästberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är en ganska typisk SD-artikel Angelika Bengtsson skrivit. Sverigedemokraterna låtsas inte om de tidigare ställningstagandena i partiet. Jimmie Åkesson, som gick med i SD när man heilade på mötena och hakkors förekom, tar aldrig konkret avstånd från det, även om han själv inte är nazist. Nu utesluter man löpande personer med ställning inom partiet och som offentliggör sin rasism.

Läs också

Exempel på exempel

När det gäller medier i allmänhet är det tämligen typiskt att en av de då ledande i SD:arna, Kent Ekeroth (numera utesluten), kommenterade att SD vägrade släppa in Expressen på valvakan 2014 med att man ”inom sinom tid” ska ”stoppa media”.

SD krävde också för något år sedan att representanter för public service skulle kallas till riksdagens kulturutskott för ”varning”.

Linus Bylund, då pressansvarig och fortfarande central i partiet, twittrade 2016 om journalisterna: ”Ni är och förblir denna nations fiende”. Samma år försvarade Björn Söder, fortfarande ledande sverigedemokrat, i en radiodebatt den polska regeringens ingrepp mot public service och de fria medierna: ”Man måste förstå att det kanske behövs en omdaning av systemet och att det kanske behövs även här i Sverige.”

Jimmie Åkesson sa för några år sedan: ”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt. Jag tycker det är en vänsterliberal smörja”. Linus Bylund har även krävt att ”TV- och radioreportrar ska kunna få sparken om de sprider fake news” och ett av hans exempel var att SVT utsatte Donald Trump för ”en negativ kampanj”. SD krävde också för något år sedan att representanter för public service skulle kallas till riksdagens kulturutskott för ”varning”.

Dessutom har Mattias Karlsson, tidigare i SD-ledningen och nu chef för den anknutna tankesmedjan Oikos, sagt att medierna är ett exempel på maktbaser som bör förflyttas i en mer nationalistisk och konservativ riktning.

”Om de får makt”

Det är sant att SD just nu inte driver en tydlig politisk kontroll över public service, men eftersom de inte tar avstånd från vad de sagt och hur de tidigare agerat går det inte att lita på att de inte kommer att ta chansen att påverka public service om de får makt.

Läs tidigare inlägg i debatten

Wästberg har fel om SD:s syn på public service

Det vore klädsamt om Olle Wästberg åtminstone en gång kunde försöka hålla sig till sanningen. Att göra jämförelser mellan vår politik och utvecklingen i Polen och Ungern är inget annat än bisarrt, skriver Angelika Bengtsson (SD) i en replik.

”Sverige ligger formellt öppet för antidemokratiska riksdagsbeslut”

Det finns få omedelbara hot mot den svenska demokratin, men Sverige ligger öppet om vi skulle få en högerpopulistisk majoritet. Det skriver Olle Wästberg, tidigare riksdagsledamot (L) och ordförande i statliga Demokratiutredningen.

Nämnda personer

Angelika Bengtsson

Tjänstledig riksdagsledamot (SD)
Dansare (Kungliga svenska balettskolan 2009)

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Studier i statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Kent Ekeroth

Oppositionsregionråd (SD) Region Dalarna
Ekonomi (Lunds uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024