Delat ansvar är Centerns recept i utskotten

MAKTDELNING. I Centerpartiet delar ordinarie ledamöter och ersättare i utskotten på ansvaret för frågorna. Men det finns tankar bakom vem som får kalla sig talesperson.

Centerpartiet gjorde ett bra val år 2018 och blev fjärde största parti. Med sina 31 riksdagsmandat har de därför ofta två eller tre ledamöter som arbetar i riksdagens utskott. På pappret är vissa ordinarie och andra ersättare men i praktiken så är det ett lagarbete.

– Vi skiljer inte på den som är ledamot och den som är arbetande ersättare. I arbetsmarknadsutskottet har vi två stycken, Martin Ådahl som är ordinarie och Alireza Akhondi som är ersättare. De har tillsammans ansvaret för arbetsmarknadsutskottet. Sen har de en fördelning sinsemellan, säger gruppledaren Anders W Jonsson (C), till Altinget.

Men trots att ansvaret är delat har partistyrelsen, för att vara tydliga, ändå utsett talespersoner för respektive politikområden. I de allra flesta fall är det den ordinarie ledamoten i utskottet som är talesperson. I exemplet med arbetsmarknadsutskottet är det alltså Martin Ådahl som är arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Login