Danmark och Finland välkomnar Nordeaflytt

FINANS. Finansministrarna från Danmark och Finland skulle gärna ta emot Nordeas huvudkontor om det skulle flytta från Stockholm i protest mot Sveriges höjda bankavgift. Sveriges Magdalena Andersson varnar för en kapplöpning mot slappare finansregler.

Både Danmark och Finland skulle ta emot Nordeas huvudkontor med öppna armar om banken skulle besluta att flytta ledningen från Stockholm. Den svenska regerings planer på att höja resolutionsavgiften som är tänkt att vara ett finansiellt skydd mot framtida bankriser har fått Nordeas ledning att hota med att flytta huvudkontoret till ett annat land, förslagsvis Köpenhamn eller Helsingfors.

– Det är klart att varje land är intresserat av att attrahera arbetsplatser och Nordea är en intressant arbetsplats att ha. Vi skulle vara glada om Nordea väljer att flytta till Köpenhamn, säger Danmarks Kristian Jensen på finansministermötet i Bryssel.

Hans finländske dito, Petteri Orpo, är inne på samma linje.

– De är välkomna till Finland, säger han.

Orpo har träffat företrädare från Nordea och pratat om deras eventuella planer på att flytta från Stockholm flera gånger, senaste för två veckor sedan. Samtidigt säger han att man från finsk sida inte kommer ge banken något särskilt erbjudande.

Värnar den finansiella stabiliteten

Magdalena Andersson säger att den höjda resolutionsavgiften behövs för att säkra Sveriges finansiella stabilitet. Och hon varnar för att andra länder ställer lägre krav på bankerna vilket också riskerar stabiliteten i Sverige.

– Vi kommer aldrig att riskera den svenska finansiella stabiliteten och vara med i någon kapplöpning mot botten, säger finansministern med särskild passning till Danmark som hon menar konkurrerar med slappa finansiella regler.

Den danska ministern tillbakavisar det.

– Danmark har inte slappa regler. Danmark har en attraktiv miljö för finansiella verksamheter, säger Kristian Jensen samtidigt som han framhäver en väl fungerande infrastruktur liksom Köpenhamns flygplats strategiska läge som andra konkurrensfördelar jämfört med Stockholm.

Statskassan skulle förlora miljarder

Enligt Magdalena Andersson skulle en flytt av Nordeas huvudkontor inte påverka Sveriges skatteintäkter nämnvärt. Bankens kvarvarande verksamhet i landet skulle fortsatt beskattas i Sverige.

Däremot skulle man gå miste om den årliga betalning som Nordea gör i form av resolutionsavgift. Bankens chef för investerarrelationer, Rodney Alfvén, säger till SvD Näringsliv att den skulle kunna uppgå till sex miljarder kronor. Pengar som inte fonderas utan går till statens årliga budget.

Andersson vill inte gå ut med en siffra över hur mycket Nordea betalar in i avgift. Det framtida beloppet som staten skulle kunna gå miste om skulle också bero på hur mycket avgiften kommer höjas med.
Den svenska finansministern säger att hon och hennes stab tittar på remissvaren just nu och man kommer lägga fram ett förslag ”i närtid”. Andersson vill heller inte säga idag om det ska bli en permanent avgift eller om man ska sätta en målnivå.

Forrige artikel Andersson: oroande utveckling på bostadsmarknaden Næste artikel Fridolin vill inte driva flyktingamnesti