Danmark: Kvinnorna går tillbaka till vänsterblocket

VÄLJARANALYS. Det danska valet rycker närmare och medan männen står kvar, går de danska kvinnorna tillbaka till Socialdemokraterna. Den väljarströmmen innebär att vänsterblocket nu är i majoritet bland kvinnorna. Men 60 procent av männen tänker rösta på det borgerliga blocket.

Om kvinnorna skulle få avgöra det danska valet skulle Helle
Thorning-Schmidt (S) bli 

statsminister ytterligare en mandatperiod. Och Liberal Alliance
skulle närma sig spärrgränsen som Folketingets minsta parti.

<br><br><br><br>
Om kvinnorna skulle få avgöra det danska valet skulle Helle Thorning-Schmidt (S) bli  statsminister ytterligare en mandatperiod. Och Liberal Alliance skulle närma sig spärrgränsen som Folketingets minsta parti.



Foto: Foto: Agnete Schlichtkrull, 2011
Morten Øyen

”Självklart betyder det en del att man kan identifiera sig med en politisk ledare.Och på så sätt kan partiledarens kön ha lite betydelse. Men det betyder mycket mer vad en politisk ledare gör.”

Drude Dahlerup
Professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet
Fakta

Om analysen
Analysen har gjorts på uppdrag av Altinget av Søren Risbjerg Thomsen, valforskare och professor i statsvetenskap vid Århus universitet. Analysen är gjord på ett underlag av mer än 150 000 gallupintervjuer från folketingsvalet 2011, och fram till sista mars 2015: i genomsnitt 12 000 intervjuer per kvartal. Utvecklingen kvartal för kvartal kan ses i tabellerna längst ner i artikeln.  Artikeln får citeras fritt i enlighet med reglerna om god pressetik och med tydlig angivelse av Altinget som källa. Analysens tabeller får endast användas efteröverenskommelse med Altinget.

Kvinnorna återvänder till Socialdemokraterna och det röda blocket. Det visar en ny väljaranalys som valforskaren Søren Risbjerg Thomsen har gjort på uppdrag av Altinget.

Väljarströmmen vänsterut sker efter att regeringen

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00