En röst avgjorde – Daniel Helldén är Miljöpartiets nya språkrör

Daniel Helldén vann duellen i Örebro med en rösts marginal. Därmed blir det han som ska leda Miljöpartiet tillsammans med Märta Stenevi.

Märta Stenevi får Daniel Helldén vid sin sida när han valts till nytt språkrör. Av 261 giltiga röster föll 131 mot 130 till slut till Helldéns fördel.
Märta Stenevi får Daniel Helldén vid sin sida när han valts till nytt språkrör. Av 261 giltiga röster föll 131 mot 130 till slut till Helldéns fördel.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

ÖREBRO. Valberedningens förslag Daniel Helldén blir nytt språkrör för Miljöpartiet efter Per Bolund. Det står klart efter kongressens omröstning, där Helldén vann mot utmanaren Magnus P Wåhlin med siffrorna 131 mot 130.

– Fantastiskt stort tack kongressen. Vilket parti det är. Tack alla kandidater, fantastiskt underbar process vi har haft. Speciellt stort tack till Magnus, säger Helldén.

Daniel Helldén är riksdagsledamot sedan valet 2022 och partiets trafikpolitiska talesperson. Han var i många år borgarråd i Stockholms stad, varav en mandatperiod i en koalition med Alliansen.

– Vi är ett grönt parti. Vi kommer att fortsätta med den politik som vi har, jag har länge pratat om att det finns vissa saker man behöver skruva på i kommunikationen. Det betyder inte att vår politik kommer förändras, säger det nya språkröret på en pressträff.

Även Märta Stenevi fick fortsatt förtroende som Miljöpartiets språkrör.

– Vi är ett parti som kan ha den här typen av process. Med många deltagare, många utfrågningar. Där vi kan gå stärkta ur ett språkrörsval. Stort tack till Daniel. Tack Magnus för en fantastisk kandidatur. Nu har vi mycket arbete framför oss mina vänner. Nu blir det framåt, säger Märta Stenevi.

Konflikten med Stenevi

Inför språkrörsavgörandet har det rapporterats om en intern konflikt mellan Helldén och Märta Stenevi. Stenevi ska först ska ha vägrat delta på en pressträff där han var med, uppgifter som hon själv tillbakavisar. Veckorna innan valet har den nya språkrörsduon vid flera tillfällen träffats för att diskutera ett eventuellt samarbete.

– Det är ingen hemlighet att vi haft lite olika syn på hur partiet ska kommunicera politik och vilket fokus vi ska ha, det har varit jätteviktiga frågor för oss att prata om, har Stenevi sagt till Aftonbladet/TT.

Medan Märta Stenevi vill se ett breddat parti har Helldén i stället velat att partiet lägger större fokus på klimat- och miljöfrågorna. 

– Miljöpartiet har två språkrör och såklart kommer det bli diskussioner mellan oss. Jag tycker att klimat- och miljöfrågorna måste ha en avgörande och framträdande roll hela tiden. Vi måste vara bäst på vårt område, men det betyder inte att man inte ska prata om de andra frågorna, sa Helldén till Altinget i samband med att han presenterades som valberedningens förslag.

Läs också

Nämnda personer

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

Daniel Helldén

Språkrör Miljöpartiet
Doktor i statsvetenskap (Stockholms uni.)

Magnus P Wåhlin

Kandidat till EU-valet (MP), kommunalråd (MP) Växjö kommun, ledamot i partistyrelsen (MP)
Kandidatexamen i teologi (Lunds uni.), magister i ledarskap (Uppsala uni. 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00