Centern ska försöka ta kommunframgångar till riksnivå

VÄLJARJAKT. Centerpartiet gjorde sitt bästa riksdagsval på 30 år. Men partiet är ännu starkare i kommunerna. De väljarna vill partiet locka även till riksnivån.

Centerpartiet gjorde, med 8,6 procent av rösterna, sitt bästa riksdagsval på 30 år. Samtidigt är partiet ännu starkare på kommunal nivå. Snittet för Centerpartiet i landets 290 kommuner är 9,6 procent av rösterna. 

Att lyckas få väljare att välja samma på alla nivåer är ett mål för alla partier. Något som är en utmaning med tanke på att den så kallade röstsplittringen har ökat. Centerpartiet har en historia av att vara starkare på kommunal nivå än på riksnivå och är det alltså fortfarande. Samtidigt som partiet har lyckats stänga igen en del av luckan. Arbetet för att lära av kommunerna går dock vidare. 

– Det är ett lärande vi behöver hålla på med hela tiden. Det handlar om att bottna i politiken på ett vardagsnära sätt. Inte syssla med politik som system utan politik för att det ska fungera på vardags- och kvartersnivå. Det behöver vi jobba vidare med, säger Michael Arthursson (C), partisekreterare till Altinget och lägger till: 

Login