Debatt

Centerkvinnorna: Därför är Muharrem Demirok vår partiledare

Centerkvinnorna fortsätter arbetet för att vara en liberal röst för jämställdhet och för starka lokalsamhällen. Med Muharrem Demirok som partiledare tror vi att det arbetet kommer att stärkas i hela partiet. Det skriver Malin Bergman, förbundsordförande för Centerkvinnorna.

Under kandidatturnén har Muharrem Demirok visat en stark närvaro i sitt sätt att prata, både generellt i samtal med människor och specifikt i samtal om vår jämställdhetspolitik. Det anser Centerkvinnorna.
Under kandidatturnén har Muharrem Demirok visat en stark närvaro i sitt sätt att prata, både generellt i samtal med människor och specifikt i samtal om vår jämställdhetspolitik. Det anser Centerkvinnorna.Foto: Adam Ihse/TT
Malin Bergman
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Centerpartiets valberedning har fått ett besked: Centerkvinnornas förbundsstyrelse nominerar Muharrem Demirok till uppdraget som partiledare för Centerpartiet.

Muharrem nomineras efter en process där Centerkvinnornas förbundsstyrelse lyssnat på större utfrågningar, mindre lokala och regionala utfrågningar, och haft direkta samtal med kandidaterna.

Genom sitt långa kommunala engagemang har Muharrem en stark förankring allra närmast gräsrötterna, kraften som hela centerrörelsen bygger på. Ett inlyssnande ledarskap, stor kunskap om organisationen och inte minst ett starkt och värdegrundat engagemang i jämställdhetsfrågor är nödvändiga delar i det partiledarskap som Centerpartiet behöver och som Centerkvinnorna värderar högt. Det är också förmågor som Muharrem Demirok besitter.

Bäst förutsättningar

Centerkvinnornas förbundsstyrelse har lyssnat på och pratat med samtliga partiledarkandidater. Vi har tre kompetenta kandidater som alla har visat intresse för och kunskap om våra sakfrågor, och tagit sig tid till att möta våra medlemmar.

Våra kandidater har förhållandevis olika profiler och erfarenheter. Det finns för- och nackdelar med samtliga av dem, men efter en grundlig diskussion och sammanvägd bedömning utifrån det aktuella läget och den riktning partiet behöver, har vi landat i beslutet att Muharrem Demirok är den ledare med bäst förutsättningar att ta sig an Centerpartiets stundande utmaningar.

Centerpartiet är och har alltid varit en folkrörelse med starka gräsrötter. Däremot visar valresultatet att Centerpartiets grund tappat fäste, då vi förlorat mandat på platser där partiet länge varit en stabil och självklar röst. Nu behöver vi hitta tillbaka till gräsrötterna för att bygga upp och stärka organisationen från grunden.

I en tid som kommer att vara utmanande för vårt parti, där bryggan mellan stad och land krackelerat, behövs en partiledare med förståelse och djupt rotat engagemang för den folkrörelse som Centerpartiet är.

Ingen nystart eller omskakning

Klyftan som bildats måste överbryggas, för både stad och land är väsentliga områden för centerrörelsen. Det kräver organisatoriskt arbete och att vi fortsätter utveckla politiken för starkare lokalsamhällen och ett friare, grönare och mer jämställt Sverige. Det handlar inte om en politisk nystart eller en rejäl omskakning, utan om att göra politiken mer begriplig och riktad mot människor i allas vår vardag.

Han har förmågan att svara rakt, instinktivt och värdegrundat på frågor som ligger i centerrörelsens DNA.

Det är ingen hemlighet att valresultatet 2022 inte blev vad vi önskat, men vi ser inte heller att allt vi har jobbat för ska slängas ut med badvattnet. Muharrem Demirok har återkommande betonat behovet av vardagsnära politik och starka lokalsamhällen, i hela landet. Det måste återigen bli kärnan i Centerpartiets politik.

Män som slår ska inte komma undan

För oss som kvinnoförbund är det viktigt att nästa partiledare också visar ett genuint och välgrundat engagemang för alla människors fri- och rättigheter. Centerpartiet har under valrörelsen varit mer eller mindre ensamt om att ha ett så klarlagt jämställdhetsperspektiv och ingen annan partiledare än vår syntes på valaffischer med ett så tydligt budskap: män som slår ska inte komma undan.

Under kandidatturnén har Muharrem Demirok visat en stark närvaro i sitt sätt att prata, både generellt i samtal med människor och specifikt i samtal om vår jämställdhetspolitik. Han har förmågan att svara rakt, instinktivt och värdegrundat på frågor som ligger i centerrörelsens DNA. Muharrem bottnar i våra resonemang utan betänketid och det är viktigt för oss som jobbar för att lyfta jämställdhetsfrågor.

Centerkvinnorna fortsätter arbetet för att vara en liberal röst för jämställdhet och för starka lokalsamhällen. Med Muharrem Demirok som partiledare tror vi att det arbetet kommer att stärkas i hela partiet.


Nämnda personer

Muharrem Demirok

Partiledare Centerpartiet
Fil. kand i statsvetenskap (Linköpings uni., 2003)

Daniel Bäckström

Riksdagsledamot och gruppledare (C), landsbygds- och försvarspolitisk talesperson
Karlstads uni.

Elisabeth Thand Ringqvist

Riksdagsledamot (C), andre vice gruppledare, vice ordförande i näringsutskottet
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00