Debatt

C-studenter och Cuf: Därför är Thand Ringqvist vår partiledare

Elisabeth Thand Ringqvist är den kandidat som har förutsättningarna att bedriva det förnyelsearbete som Centerpartiet behöver. Hon står för ett modigare och mer öppet parti, och för ett ledarskap som innefattar att kunna prioritera och ompröva gamla sanningar, skriver Julia Eriksson, ordförande för Centerstudenter och Réka Tolnai, ordförande Cuf. 

Det är dags för en nystart baserat på idén om att starka samhällen byggs underifrån. Vi tror att Elisabeth Thand Ringqvist är helt rätt person för jobbet, skriver Cuf och Centerstudenter.
Det är dags för en nystart baserat på idén om att starka samhällen byggs underifrån. Vi tror att Elisabeth Thand Ringqvist är helt rätt person för jobbet, skriver Cuf och Centerstudenter.Foto: Adam Ihse/TT/Pressbilder centerpartiet
Julia Eriksson
Réka Tolnai
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Centerpartiet står inför en rad utmaningar. Den främsta utmaningen är partiets vikande förtroende i väljarnas viktigaste politiska frågor. För ett starkare Centerparti behöver politiken utvecklas. Det krävs en tydlig ambition i att fokusera på en sakpolitisk nystart där vår egna, snarare än andra partiers, politik står i centrum.

Vårt parti behöver förnyelse, en förnyelse som Elisabeth Thand Ringqvist är bäst lämpad att leverera. Hon har en plan som bygger på vad hon tror behöver göras snarare än vad folk vill höra. Elisabeth är också en kandidat med fler perspektiv utöver det politiska. Som tidigare  egenföretagare och chef inom näringslivet tar hon med sig många nyttiga insikter in i ett partiledarskap.

Hon är en kandidat som står för och kan leverera en starkare partiorganisation, samtidigt som vi kan utveckla en mer öppen och tillåtande partikultur.

Erfaren och ideologisk

Vår nya partiledare kommer behöva en bredd av erfarenheter för att bygga upp ett växande, statsbärande och liberalt parti. Samtidigt är Elisabeth ingen outsider som saknar kännedom om Centerpartiets kultur och organisation. Hennes engagemang i centerrörelsen är långt och mångbottnat. Hon har varit tjänsteman på regeringskansliet, chef för riksorganisationen, suttit i partistyrelsen och i distriktsstyrelser samt varit förbundsordförande för studentförbundet.

Vi anser att hon är den kandidat som tydligast levererat en agenda för vad hon vill göra som partiordförande. Vi har följt utfrågningar och haft löpande kontakt med samtliga kandidater, där Elisabeth inte bara lyft visioner utan också preciserat prioriteringar. Hon är en kandidat som står för och kan leverera en starkare partiorganisation, samtidigt som vi kan utveckla en mer öppen och tillåtande partikultur. Sakpolitiskt står hon tryggt i en liberal reformagenda, med fokus på statens kärnuppgifter och en ännu skarpare klimatpolitik, med en ideologisk insikt om vilka avvägningar och prioriteringar som kan aktualiseras.

Ett seriöst tredje alternativ

Centerpartiet behöver bli ett parti som lägger mer tid på utveckling av politik som faktiskt kan förbättra människors vardag, snarare än att främst reagera på andra partiers politik. Att vara centerpartist måste vara något mer än att vara emot Sverigedemokraterna. Partiet måste våga vara en självständig, liberal och borgerlig kraft som håller sig utanför de blockpolitiska spelet. I det danska valet till Folketinget, för drygt en månad sedan, såg vi med all tydlighet att det finns stöd för partier som vill stå utanför blockpolitiska konstellationer, med en egen sakpolitisk agenda, och som vågar inta en reell vågmästarroll. Med en allt större vänsterfalang och en växande auktoritär gruppering till höger finns utrymme för Centerpartiet att inta en tydlig liberal, borgerlig, självsäker och självständig inriktning som ett marknadsekonomiskt, frihetssträvande och grönt parti, där vår sakpolitik lovar ett seriöst tredje alternativ.

Tilltron till den enskilda människan och hennes förmåga sträcker sig genom Centerpartiets historia som en grön tråd. Det är dags för en nystart baserat på idén om att starka samhällen byggs underifrån. Vi tror att Elisabeth Thand Ringqvist är helt rätt person för jobbet.

Nämnda personer

Elisabeth Thand Ringqvist

Riksdagsledamot (C), andre vice gruppledare, vice ordförande i näringsutskottet
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00