Brödrakamp om biskopskräkla

I vår ska en ny ärkebiskop väljas. Bland de som nämns i förhandsdiskussionerna är de två biskopsbröderna Martin och Fredrik Modéus. Totalt har fem svenska biskopar nämnts som tänkbara efterträdare till Antje Jackelén.

Biskopsbröderna Modéus. Fredrik till vänster, Martin till höger.
Biskopsbröderna Modéus. Fredrik till vänster, Martin till höger.Foto: Charlotte Granrot Frenberg, Katarina Sandström Blyme
Johan Manell

Processen med att rösta fram en ny ärkebiskop har inletts. Den 15 mars hölls ett samråds- och pläderingsmöte för de som är röstberättigade i valet senare i vår. Syftet var att lyfta fram tänkbara namn inför det första nomineringsvalet som sker den 30 mars.

Brödrakamp

Bland dem som nämndes finns fem nuvarande biskopar. Två av dessa är dessutom bröder: Martin Modéus i Linköping och Fredrik Modéus i Växjö. 

– Han kan ge kloka svar snabbt och är bra på media. Han är en modig biskop som vill föra kyrkan framåt, sade prästen Sven Hillert om Martin Modéus under mötet, skriver Kyrkans tidning.

– I dagens medielandskap behövs en tydlig röst som kan nå genom bruset och Fredrik Modéus har flera gånger visat att han kan vara den rösten, sade prästen Emma Hedlundh om brodern Fredrik.

Vem som ligger bäst till är svårt att sia om men lokaltidningen Vxonews har grävt fram statistik som talar till Fredriks fördel. ”Var tredje biskop i Växjö stift har blivit ärkebiskop och ska den traditionen följas är det Fredrik Modéus tur”, skriver de.

Fler biskopsbud

De övriga tre kandidater som nämndes på mötet var biskoparna Karin Johannesson (Uppsala), Mikael Mogren (Västerås) och Johan Dalman (Strängnäs). Dalman var kandidat även i det senaste valet men slutade då på fjärde plats.

– Jag är glad och hedrad över att vara nominerad i så gott sällskap, säger den sistnämnda via sin presskommunikatör till SVT Sörmland.

Processen framåt

Efter nomineringsvalet i mars kommer minst fem kandidater att utses. Dessa ska sedan bland annat vara med på en utfrågning i slutet av april inför den första valomgången som sker den 18 maj. Om ingen av kandidaterna når 50 procent väntar en andra valomgång den 8 juni, med de två kandidater som fått flest röster i första omgången.

Innan Svenska kyrkan skildes från staten utsågs ärkebiskopen av regeringen. Därför är det bara den tredje gången ett ärkebiskopsval hålls. Det första skedde 2006 med Anders Wejryd som vinnare. Den gången krävdes två omgångar. Det andra valet var 2013 då Antje Jackelén valdes redan i den första omgången.

Nämnda personer

Antje Jackelén

Senior rådgivare vid centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet
Doktorsexamen i teologi (Lunds uni., 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00