Björklund blir ambassadör – följer liberal tradition

UTNÄMNING. Liberalernas tidigare partiledare Jan Björklund blir ny ambassadör i Italien. Han är långt ifrån ensam om att ta steget från Folkpartiet/Liberalerna till toppjobb på utrikesdepartementet. Fyra av hans kommande ambassadörskollegor är gamla partitoppar.

Partiledare som slutar har i regel inga problem att hitta ett nytt jobb. Många går till PR-branschen eller olika typer av styrelseuppdrag. Gustav Fridolin (MP) har börjat ett jobb som lärare på en folkhögskola. Jan Björklund (L) följer en liberal tradition och blir istället ambassadör.

Italien. Där formades vår civilisation. Idag en framstående industri- och kulturnation. Jag är hedrad och ser fram emot att få företräda Sverige i detta fascinerande land. pic.twitter.com/pKVKF6MfjE

Att ha varit partiledare för Folkpartiet/Liberalerna för att sedan bli ambassadör har fungerat tidigare. En av Björklunds företrädare som partiledare, Ola Ullsten, var till och med ambassadör just i Italien (1989-1996). Han hade dessförinnan hunnit med att vara ambassadör också i Kanada (1984-1989).

Login