Skadegörelse ska straffas hårdare

BROTT. Straffen för skadegörelse, bland annat bilbränder, kommer att höjas kraftigt, föreslår regeringen.

I augusti förra året aviserade regeringen hårdare tag mot skadegörelse. Det skedde efter en tid av misstänkt anlagda bilbränder runt om i Sverige. Justitieminister Morgan Johansson sade då att han var ”förbaskat trött på alla ligister och deras meningslösa förstörelselusta”.

Därför avsåg regeringen att gå vidare med ett utredningsförslag från 2013 som innebär att straffen för skadegörelse kommer att höjas. Nu har det skarpa lagförslaget hamnat på riksdagens bord och förslaget i propositionen innebär att straffskalan för grov skadegörelse ska löpa från fängelse i sex månader till fängelse i sex år. Böter försvinner ur straffskalan för skadegörelse av normalgraden och maximistraffet höjas till fängelse i två år. För ringa skadegörelse ska straffet vara böter eller fängelse i högst sex månader. Därmed hamnar straffen för skadegörelse på samma nivå som exempelvis straffen för stöld.

De nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli i år.

 

Forrige artikel Ökning för svensk vapenexport – men striktare krav väntar Næste artikel Ändrade strandskyddsregler ska ge fler bostäder
I dag avgörs kommunernas framtid

I dag avgörs kommunernas framtid

VÄNTAN ÖVER. I dag ska Niklas Karlsson (S) lämna över Kommunutredningen till regeringen. Ett kontroversiellt förslag om skuldavskrivning väntas. I övriga delar är det locket på från kommitténs medlemmar.