Debatt

"Betyder begreppet närproducerat något för er?"

DEBATT. Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Älvräddarna väljer att försvara den ordning som orsakat de problem som många småskaliga vattenkraftägare ställts inför. Det skriver Ola Johansson och Annika Qarlsson (C) i en replik och undrar hur de tre organisationerna vill att de drabbade småföretagen ska överleva.

Ola Johansson (C).
Ola Johansson (C).Foto: Centerpartiet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Ola Johansson och Annika Qarlsson
riksdagsledamöter, Centerpartiet

Regeringen förtjänar kritik för att den dröjer med den lagstiftning som vattenverksamhet skall prövas mot. Därmed kan inte den fond inrättas som skulle kunna bidra till att fördela kostnaderna för nödvändiga miljöåtgärder mellan små och stora aktörer i vattenkraftsbranschen. Om Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Älvräddarna hade hållit med oss om det skulle det varit ett välkommet tecken på samförstånd. Istället väljer ni att försvara en ordning som orsakat de problem som många småskaliga vattenkraftsägare ställts inför.

Ensidigt försvar för myndigheterna

Eftersom regelverket dröjer och en majoritet i riksdagen med partierna som ingått energiöverenskommelsen, vill se en enklare prövning än den som nu utövas av flera länsstyrelser, kunde representanterna för de tre organisationerna också hållit med om att ett moratorium vore det bästa. Istället väljer de ensidigt att ta myndigheterna i försvar.

Provocerande påstående

Många ägare av vattenverksamhet upplever nu att deras äganderätt ifrågasätts. Det är provocerande för dem att behöva läsa ”Det pågår inte alls någon häxjakt…”, då det är precis så det upplevs. Uppskattningen att de 1000 minsta vattenkraftverken bidrar med ¼ procent av den totala mängden elström som produceras, förnybar energi och kärnkraften inräknad, får stå för er. Många av dessa kraftverk försörjer hushåll med småindustri i närområdet med el och det är bara en liten del som kommer ut på nätet.

Hur ska de överleva?

Om Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Älvräddarna hade hållit med oss om det skulle det varit ett välkommet tecken på samförstånd. Istället väljer ni att försvara en ordning som orsakat de problem som många småskaliga vattenkraftsägare ställts inför.

Närproducerat, småskaligt, förnybart med en mix av bioenergi, sol, vind och vatten. Så vill vi i Centerpartiet se energisystemet i framtiden. Det vill såväl regering som riksdag, men uppenbarligen inte Anders Karlsson, Johanna Sandahl och Christer Borg. Därför är det sin plats att ställa frågan hur ni tre istället vill att dessa småföretag, som idkar kultur- och naturvård ska kunna överleva.

– Hur ska vi annars få mera grön omställning, minskad klimatpåverkan, en levande landsbygd och vandringsvägar för fisk?

Dokumentation

Debatt om situationen för den småskaliga vattenkraften

Ola Johansson och Annika Qarlsson (C) "Myndigheternas häxjakt kan få förödande följder"

Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna "Vi har förtroende för länsstyrelsernas arbete"

 

Debattera på Altinget Miljö&Energi? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson ola@altinget.se


Nämnda personer

Ola Johansson

Tidigare riksdagsledamot (C)
Reklamkommunikation (Berghs School of Communication, 1994-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00