Batra vill ha Natoutredning

MODERATERNA. Anna Kinberg Batra vill att ett svenskt medlemskap i Nato ska utredas. Det var ett av beskeden i hennes första tal som partiledare för Moderaterna.

Johanna Alskog

Fredrik Reinfeldt valde att blicka bakåt när han tackade för sig som partiledare för Moderaterna vid den extra partistämman i Solna på lördagen. Reinfeldt talade om arbetslinjen, reformerna av sjukförsäkringen, skolan och arbetskraftsinvandring. Reinfeldt lovade att i framtiden stödja partiet på det sätt som han tror är bäst: "genom att inte säga för mycket".

Frågorna inför framtiden lämnade han helt åt sin efterträdare; den nya partiledaren Anna Kinberg Batra – enhälligt vald av stämmans ombud – att ta upp i sitt tal.

Det var ett tal som spände över Astrid Lindgren, frihet, kvinnors villkor, säkerhetspolitik, företagande, öppna gränser och vikten av en stark ekonomi.
– Budgetdisciplin, hålla vad man lovar, finansierade reformer, räknade Anna Kinberg Batra snabbt upp. Det är välkända mantran som hon lovade att hålla fast vid även som partiledare.

Skattesänkning

Anna Kinberg Batra höll sig främst till sina visioner för Sverige, men lämnade också ett litet knippe konkreta besked i sitt tal:

  • Sänkt skatt från 64 års ålder
  • Rätten att delta i kommunal vuxenutbildning, Komvux, ska utökas.
  • Förusättningarna för ett svenskt Nato-medlemskap ska utredas.

Sverige kan mer.

Anna Kinberg Batra
Nya moderatledarens slogan


Nato-beskedet drog ner en av de absolut största applåderna under hela talet. Det gjorde även den slagkraftiga formuleringen:
– Om folk väljer Sverige trots väder och språk så säger vi inte "go home", vi säger "gå till jobbet".
En närmast uppsluppen Anna Kinberg Batra påminde mot slutet av talet om det faktum att partiet faktiskt hade förlorat valet.
– Vi hade inte tillräckligt bra svar på de frågor som människor ställde, sade Batra.

Försvarade uppgörelse
Hon fortsatte också att utmana den goda stämningen genom att försvara Decemberöverenskommelsen, även kallad "elefanten i rummet" av en talare vid inledningen av stämman.
– Det som gör Decemberöverenskommelsen så viktig är att den lägger grunden för att våra fyra partier ska kunna komma tillbaka efter nästa val, med en förmåga att genomföra viktiga reformer för att bygga Sverige starkare, sade Batra.

Anna Kinberg Batra lämnade i stort sett miljöfrågorna helt åt sidan i sitt tal, undantaget var att hon nämnde "klimatförändringar" en gång och sade även att Sverige ska ta "klimatansvar", men utan att vara mer specifik än så.

Stämman valde även Peter Danielsson, kommunpolitiker i Helsingborg, till förste vice ordförande och riksdagsledamot Elisabeth Svantesson till andre vice ordförande i partistyrelsen.

 

Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholms län, ordförande Skansen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

Fredrik Reinfeldt

Ordförande Svenska fotbollförbundet, styrelseordförande Drivkraft Sverige, Visita och Centrum för AMP, styrelseledamot Heimstaden
Civilekonom (Stockholms uni., 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00