Barnen i fokus i föräldraförsäkring

FÖRÄLDRAFÖRSÄKRING. Barnens perspektiv ska genomsyra utredningen om en flexiblare och mer jämställd föräldraförsäkring. Det är regeringens förhoppning när den 40 år gamla försäkringen utreds på nytt.

Det är hög tid att uppdatera föräldraförsäkringen som lappat och lagats i omgångar sedan den infördes för över 40 år sedan. Det anser regeringen som under torsdagen tillsatte en utredning som ska undersöka hur föräldraförsäkringen kan bli enklare, mer jämställd och bättre anpassad för ett modernt arbetsliv.

– Vi ska ta till vara på det som är bra med den nuvarande föräldraförsäkringen. Däremot så behöver vi ta hänsyn till att arbetsliv och familjeliv inte ser ut som det gjorde på 1970-talet, säger Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till Altinget.

Barnens perspektiv ska löpa som en röd tråd genom utredningen. Den särskilda utredaren blir Lars Arrhenius, generalsekreterare på stiftelsen Friends. För Lars Arrhenius är det viktigt att alla delar av utredningen får ett tydligt barnperspektiv.

Login