Om  
Janine Alm Ericson
Amanda Lind
Annika Hirvonen

Alm Ericson hoppar av språkrörskampen

Janine Alm Ericson hoppar av kampen om att bli språkrör för Miljöpartiet. Amanda Lind är nu den enda kandidaten som är kvar.

Janine Alm Ericson hoppar av språkrörskampen i Miljöpartiet.
Janine Alm Ericson hoppar av språkrörskampen i Miljöpartiet.Foto: Christine Olsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Janine Alm Ericson avbryter sitt försök att bli MP:s nästa språkrör och efterträdare till Märta Stenevi. Det säger hon i en intervju med Aftonbladet. I stället ställer hon sig bakom Amanda Lind, som nu är den enda kvarvarande kandidaten.

– Hon kommer bli ett fantastiskt språkrör för oss och vi behöver nu stabilitet, framtidstro och fokus – framför allt på EU-valrörelsen, säger Alm Ericson till tidningen.

Janine Alm Ericson har både fått stöd från Göteborgsdistriktet och ungdomsförbundet, men valberedningen valde i stället Amanda Lind som deras förslag.

– Jag har ett starkt stöd och den här kandidaturen har ju varit väldigt rolig. Det stödet vill jag nu förvandla till framgång för oss som parti så att vi kan växa, göra en bra EU-valrörelse och sedan byta ut den här regeringen 2026.

Väljs den 28 april

Miljöpartiets nästa kvinnliga språkrör – som kommer bilda en ny språkrörsduo med Daniel Helldén – väljs vid en extrainsatt kongress den 28 april.

Kandidaterna var till en början tre till antalet. Utöver Lind och Alm Ericson var gruppledaren Annika Hirvonen tidigare intresserad av posten, men valde att hoppa av i söndags.

– Det beslutade jag direkt när jag fick beskedet att Amanda blir föreslagen, sade Hirvonen till Altinget tidigare i veckan.

– – Jag har fått jättemycket energi av det här. Även om jag har jobbat väldigt hårt och rest mycket, träffat många avdelningar från så känner jag i alla fall att jag har fått väldigt mycket tillbaka.

Läs också

Nämnda personer

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

Amanda Lind

Språkrör Miljöpartiet, riksdagsledamot, ordförande i kulturutskottet
Psykolog (Umeå uni., 2009)

Annika Hirvonen

Förste vice gruppledare (MP), migrationspolitisk talesperson
Juridik (Stockholms uni., 2011-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00