Allmänhetens förtroende för riksdagen minskar

Allmänhetens förtroende för riksdagen sjunker. För Trafikverket och SJ får man nu se konsekvenserna av vinterns problem. Samtidigt kliver Polisen upp i topp när årets upplaga av Förtroendebarometern presenteras.

Förtroendet för både Trafikverket och SJ minskar. Nya rkspolischefen Petra Lundh kan däremot konstatera att myndigheten placerar sig högst på allmänhetens förtroendelista.
Förtroendet för både Trafikverket och SJ minskar. Nya rkspolischefen Petra Lundh kan däremot konstatera att myndigheten placerar sig högst på allmänhetens förtroendelista.Foto: Fredrik Persson, Pontus Lundahl/TT
Miranda Olsson

Riksdagen står för ett av de största tappen i årets Förtroendebarometer som mäter allmänhetens förtroende för samhällsinstitutioner, myndigheter och företag. Från 47 procent som hade mycket eller ganska stort förtroende för riksdagen förra året är andel nu nere på 39 procent.

Om mätningen

Medieakademins förtroendebarometer mäter allmänhetens förtroende för samhällsinstitutioner, medier och företag i Sverige sedan 1997.

2024 års mätning utfördes mellan den 12 och 21 februari av Verian (tidigare Kantar Public) genom drygt 1 200 webbintervjuer.

Enligt Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian (tidigare Kantar Public) som genomfört mätningen, har det att göra med riksdagens förtroendelyft under pandemin.

– Vi har haft en exceptionell period bakom oss där förtroendet för myndigheter och institutioner har varit väldigt högt. Nu är riksdagen mer tillbaka på de förtroendenivåer som gällde innan pandemin, säger han till Altinget.

Men även den senaste tidens rapportering om den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj, som i februari lämnade partiet, kan ha spelat in.

– På marginalen kan också publiciteten om El-Haj, att man har en ny politisk vilde, ha påverkat förtroendet för riksdagen. Men mest är det en tillbakagång till hur det såg ut tidigare. 

 

Polisen toppar listan

Bland myndigheterna och samhällsinstitutionerna är det i stället Polismyndigheten som toppar förtroendelistan. Drygt 7 av 10 har mycket eller ganska stort förtroende för Polisen.

I toppen av den årliga mätningen finns fortsatt även universiteten och högskolorna som landar på över 70 procent i mycket stort eller ganska stort förtroende, följt av sjukvården och Säpo.

Migrationsverket uppmäter återigen det lägsta förtroendet och landar på 16 procent. Det är dock Trafikverket som står för årets största tapp. Drygt 4 av 10 har i dag mycket eller ganska stort förtroende för myndigheten som noterar en nedgång på nio procentenheter. 

– Vi har haft en vinter som har präglats av mycket snö men också många försenade tåg och bilar som inte kommit loss. Jag har svårt att tänka mig något annat än att Trafikverkets sjunkande förtroende handlar om det, säger Per Söderpalm.

Även SJ har ett förtroendetapp på 10 procentenheter.

För Sida, som för första gången är med i Förtroendebarometern, har drygt var fjärde svarande uppgett att de har gott förtroende för myndigheten. Även Kriminalvården gör i år debut i mätningen och kan konstatera ett förtroende på 40 procent.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024