Åsa Regnér lämnar regeringen

UTNÄMNINGAR. Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér har fått ett toppjobb inom FN. Hon kommer inom kort att lämna regeringen.

Åsa Regnér (S) har utsetts av FN:s generalsekreterare till vice chef för UN Women, med ansvar för mellanstatliga relationer och strategiska partnerskap samt assisterande generalsekreterare för FN.

– Jag vill tacka FN:s generalsekreterare för utnämningen idag. Jag vet att det har varit tuff konkurrens med många kompetenta kandidater och en process med många steg, säger hon i ett pressmeddelande.

Lämnar regeringen

Utnämningen innebär att Åsa Regnér inom kort kommer att sluta som minister i regeringen.

– Jag vill också tacka statsminister Stefan Löfven för förtroendet att ingå i hans feministiska regering, liksom stödet från honom och utrikesminister Margot Wallström i den här kandidaturen. Jag ser dagens utnämning som att FN värdesätter svenskt FN-engagemang och vår feministiska utrikespolitik, säger Åsa Regnér.

Som barn-, äldre- och jämställdhetsminister har Regnér bland annat de politiskt tunga och omstridda frågorna kring LSS och personlig assistans på sitt bord. Den stora LSS-utredningen, som leds av Gunilla Malmborg, ska dock lämna över sitt slutbetänkande först efter valet.

Fem år hos RFSU

Åsa Regnér har tidigare arbetat inom FN och UN Women. Åren 2013-2014 var hon landschef i Bolivia för UN Women. Hon har även under fem års tid varit generalsekreterare för RFSU samt arbetat som planeringschef för dåvarande jämställdhetsminister Jens Orback.

 

Forrige artikel Utskottsveteran ser vikten av bred enighet Utskottsveteran ser vikten av bred enighet Næste artikel Lena Hallengren ny minister Lena Hallengren ny minister