M kan svänga om huvudmannaskap för skola

STYRNING. Moderaterna har hittills varit motståndare till ett statligt huvudmannaskap över skolan. Men nu ska frågan ses över och partiet tillsätter en arbetsgrupp.

Mattias Croneborg

Med ny partiledare och ny utbildningspolitisk talesperson ska Moderaternas skolpolitik ses över på flera punkter. 

– Huvudmannaskapet är en av punkterna, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas talesperson i utbildningsfrågor, till

Dokumentation

Huvudmannskapet i skolan

Kommunalisering drevs igenom av Socialdemokraterna 1989 och infördes 1991.

Förra året utvärderades den nu över 20 år gamla reformen i en statlig utredning (SOU 2014:5). Slutsatsen är att kommunaliseringen av skolan inte fungerade.  Kommunerna fick inte rätt stöd och sjunkande skolresultat blev följden. Det blev också lättare att anställa obehöriga lärare vilket bidrog till att yrkets status minskade. Kommunerna fick svårare att fördela resurserna mellan olika skolor med minskande likvärdighet som följd.

För två år sedan visade Lärarnas Riksförbund att skillnaderna mellan de svenska skolorna ökar och att boendeorten blir alltid viktigare om man ska lyckas eller inte i skolan. Förbundet är för ett statligt huvudmannaskap

Men det andra stora lärarfacket, Lärarförbundet, vill behålla kommunerna som huvudmän. Dock vill förbundet att staten tar ett större ansvar.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00