Mindre krångel och mer konkurrens ska ge fler bostäder

NÄRINGSLIV. Bostadsminister Peter Eriksson (MP)  tillsätter en mastodontutredning för att få enklare byggregler med färre särregler och undantag i olika kommuner.

Foto: altinget
Mattias Croneborg

Kommunerna kommer inte att få ökad makt i byggprocessen genom flexiblare regler, enligt Peter Eriksson.

– Det skulle jag inte säga är en utgångspunkt. Snarare vill vi ha ett mer

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – KOMMITTÉDIREKTIV

Vad händer nu?

– Utredningen presenterar sina resultat successivt, säger Peter Eriksson.

Sista datum för hela uppdraget är 13 december 2017

Länk till uppdraget. Kommittédirektiv 2017:22

Reaktioner från branschen

– Vi välkomnar regeringens förslag till att se över byggreglerna. Vi ser gärna att vi bjuds in att delta i utredningsarbetet för att kunna bidra med våra expertkunskaper. Utredningen är ett steg i rätt riktning men ett helhetsgrepp krävs kring bostadspolitiken för att verkligen få bukt med de problem som präglar bostadsmarknaden. Ett sådant bostadspolitiskt program måste också innehålla åtgärder för att exempelvis öka rörlighet på bostadsmarknaden, underlätta för kapitalsvaga hushåll att etablera sig på bostadsmarknaden och balanser den målkonflikt som finns mellan att bygga fler bostäder och att minska hushållens skuldsättning, kommenterar Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

– Det här har vi önskat länge. Det behövs en rejäl genomgång av sådant som idag hindrar ett effektivt bostadsbyggande, både när det gäller tid, kostnader och hållbarhet. Jag har mycket stora förhoppningar på kommitténs arbete, kommenterar Anders Nordstrand, vd för SABO.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00